2017. feb 14.

Február 14

írta: Clodovicus S. Carolus
Február 14

Hogy miért keletkezhet olyan kép, melyen Edward Steichen : A tó - Holdfény, Lugosi Béla és Vlad Tepes együtt szerepel? A válasz egyszerű: Összeköti őket egy dátum - február 14.

A magyar származású Lugosi Béla színész volt az első, aki a némafilmek korában először alakította a vámpír szerepét, s ezzel akkora hírnevet szerezve, melynek következményeként -egyetlen magyarként- csillagot is kapott a Hollywoodi Hírességek sétányán. Az első Drakula filmet 1931. február 14-én mutatták be, melyben Lugosi oly hitelesen alakította a vámpír figuráját, hogy ezzel meg is alkotta saját skatulyáját, melyből sosem tudott kitörni.

Drakula nem teljesen kitalált alak. Vlad Drakul havasalföldi uralkodó, vérengző földesúr szolgált mintaként Bram Stoker ír írónak, aki 1897-ben megálmodta a vámpírt, a vérszívó misztikus alakot - igaz, a mi magyar Vámbéry Árminunk mesélt III. Vladról a szerzőnek. Tehát kedves vámpír rajongók: a mostani vámpírok, melyekért úgy rajongtok, csupán silány másolatok, plagizált reklámtermékek.
(Mellesleg Bram Stoker író, és III. Vlad Tepes a vérengző havasalföldi herceg, kit a helyiek hősként tisztelnek, „néhány” év különbséggel egy napon - november 8-án született.)

A háttérben látható kép igen különleges és nagyon drága eljárással készült: platinanyomat. Edward Steichen fotografálta 1904-ben, s a fotó előhívásakor alkalmazta azt az eljárást, ami ilyen képet eredményezett. Az alkotást 2006. február 14-én árverezték el, s máig ez a legdrágább fotográfia a világon. Tulajdonosa, aki tán épp most is rápillant szerzeményére :2,9 millió dollárt fizetett érte.

februar14.jpg

Szólj hozzá

izébigyók