2017. feb 15.

Telefonhírmondó

írta: Clodovicus S. Carolus
Telefonhírmondó

1893. február 15-én szólalt meg a világon először a hangos újság a Telefonhírmondó!

S nem ám a fejlett Amerikában, vagy a németek földjén! Itthon, Magyarországon! Puskás Tivadar (1844.09.17.-1893.03.16) találmánya alapján megalkotott hálózat mindenkit megelőzött, s a Telefonhírmondót a rádió és az Internet ősének tekinthetjük. Még Edison is csodákat regélt róla, s igen nagy elismeréssel nyilatkozott a magyar mérnökről.

A Telefonhírmondó eleinte csak telefonvonalakon volt elérhető, de a túlságosan sok háttérzaj miatt Puskás egy teljesen külön kábelezésű vonalat tervezett. Így már tökéletesen élvezhető volt a műsor, vagy mint ahogy akkor mondták: a napirend.

telefon61877.jpg
Eleinte csak híreket és a tőzsdei árfolyamváltozásokat lehetett meghallgatni, később színesedett a kínálat. A világon először a Telefonhírmondó közvetített opera előadást, ráadásul sztereóban! Irodalmi műsorokban szólaltak meg a kor híres művészei, angol nyelvlecke és szintén a világon először a pontos időt is a Telefonhírmondó továbbította a hallgatóságnak. Az 1900-as évek elejére csaknem 7000 előfizetője volt az egész országban, 1930-ban pedig csaknem 10000 család volt a hálózatra kapcsolva. A hihetetlenül népszerű és kényelmes szórakozásért havonta 1 Forint 50 krajcárt kellett fizetni.

thirmondo2_fotor_collage.jpg

De aztán megszületett a rádió, s az előfizetők átpártoltak. Az utolsó Telefonhírmondó vonalat 1943-ban leszerelték. A cég mégsem szűnt meg, még ma is használhatjuk szolgáltatását, csak el kell látogatnunk a Magyar Távirati Iroda honlapjára.

S a végére még egy érdekesség. Ha manapság telefonálunk, gyakran elhangzik a „halló” szó a kapcsolás után. Edison és Puskás is írt róla, hogy e szónak eredeti alakja a telefon őstesztelésénél hangzott el először Puskás szájából, amikor a telefonvonal kapcsolt: „Hallom! Hallom!”
Ebben is világelsők vagyunk! Nem kell szégyenkezve járnunk senki nép fiai előtt!

Szólj hozzá

történelem magyarország