2017. már 01.

A Lindberg sztori

írta: Clodovicus S. Carolus
A Lindberg sztori

Ha még élne, már a 90. éve felé csoszogna a kis Charles Lindbergh, akinek az édesapja 25 évesen elsőként repülte át az Atlanti-óceánt, ezzel világraszóló hírnevet szerezve és megnyerve egy rakat pénzt is .


Ám a kis Lindbergh bébit 1932. március elsején -húsz hónapos korában- elrabolta valaki. Váltságdíjként 50 ezer dollárt kért, amit közvetítők útján meg is kapott. Ám a kisgyereket a megadott helyen már csak halva találták.
Csaknem két évig folyt a nyomozás. Még a börtönben „hűsölő” Al Capone a hírhedt maffiózó is felajánlotta segítségét, amivel a FBI nem élt. Aztán letartóztattak egy bronxi ácsot, egy német származású férfit, Bruno Richard Hauptmann-t. A garázsában meglelték a váltságdíj maradékát, meg néhány megkérdőjelezhető bűnjelet.
1935 januárjában kezdődtek meg a tárgyalások, miközben odakint lincshangulat kezdett eluralkodni. A gyilkosság tényét összemosták a nácik németországi hatalomra jutásával. Februárra megszületett a bírósági döntés: az egyértelmű bizonyítékok hiánya mellett is bűnösnek találták, villamosszékben történő kivégzésre ítélték.
Az elnök felesége, Eleanor Roosevelt asszony a halálos ítélet hallatán kimondta, amit azért sokan gondoltak: „Nem rokonszenvezem Hauptmannal, de az embernek fel kell tennie magának a kérdést: mi van akkor, ha ártatlan ember állt a bíróság előtt?”
Hauptmann maga is ártatlanságát bizonyította. Halála előtt így nyilatkozott: „Tudom, önök azt gondolják, hogy ha meghalok, ezzel feledésbe merül az ügy, mint ahogyan az ember becsuk egy kiolvasott könyvet.”

De az ügyet mégsem feledték. A kutatók egyre inkább hajlanak egy másik lehetőség felé. Bizonyos források szerint a kisbaba halálát maga Lindbergh és a milliomos apuka által elkényeztetett felesége, valamint annak húga okozta. A gyermekrablást csak megrendezték, hogy ezzel eltereljék a figyelmet Amerika hősének felelősségéről.

Hogy mi az igazság, az már -szerintem- sosem fog kiderülni. Az azonban bizonyos, hogy az eset után csakhamar újabb gyermekekkel pótolták a „veszteséget”.
De Mr. Lindberg a háború után másutt is elhintette magvacskáit. Hivatalánál fogva sokat utazott Németország és az államok között. Így esett, hogy 1957-ben megismerkedett a müncheni születésű Brigitte Hessheimer kisasszonnyal. Három gyermekük született, két fiú és egy leány, akik csak 1974-ben, apjuk halála után tudták meg, ki is az ő valódi édesapjuk. Ám e tényt a világ csak 1999-ben ismerhette meg. Hessheimer asszony örökösei ekkor hozták nyilvánosságra az apjuk által írt leveleket, melyeket szakértők is Lindbergh-nek tulajdonítanak.

Amerika hőse tehát gyanús volt első gyermekének halálával kapcsolatosan, nyíltan szimpatizált a náci, fasiszta nézetekkel és 17 éven keresztül folytatott titkos viszonyt egy müncheni kalapkészítővel, mely kapcsolatból három gyermek született.

lindberg.jpg

Szólj hozzá

történelem