2017. ápr 14.

A magyar nemzet függetlenségi nyilatkozata

írta: Clodovicus S. Carolus
A magyar nemzet függetlenségi nyilatkozata

Kossuth Lajos javaslatára és szövegezésével született meg 1849 áprilisában

(április 12.) A magyar nemzet függetlenségi nyilatkozata, melyet az 1849. április 14-én ülésező debreceni országgyűlés el is fogad. E dokumentumban mintegy háromszáz évnyi szolgaság után a nemzet kinyilvánítja a Habsburgoktól való elszakadást (detronizáció), Erdéllyel történő egyesülést és vele közös, szabad és önálló európai státusát.

„Több ok van, mely Isten és világ előtt minden nemzetet feljogosít, hogy a felette uralkodott dinasztiát trónjáról száműzze. Ilyenek:
-ha az ország ellenségeivel, rablókkal, pártütőkkel a nemzet elnyomására szövetkezik;
-ha az esküvel szentesített alkotmány s országos státusélet eltörlésére fegyveres erőszakkal támadja meg alattvalóit, kik ellene fel nem lázadtanak;
-ha erőszakkal eldarabolja s megcsonkítja az ország területi épségét, melyet fenntartani megesküdött;
-ha idegen fegyveres erőt használ saját alattvalóinak legyilkolására s törvényes szabadságuk elnyomására. Minden egyes ok elég bűn arra, hogy a dinasztia a trónt elveszítse.”

A lélek állapotján emelt ez a dokumentum kihirdetése, hiszen nem is szavazással, de közfelkiáltással fogadták el, ám katonai, stratégiai hatásai nem voltak kedvezőek. Ezért is történhetett, hogy a hadsereg számos vezető tisztje nem örült a Nyilatkozat elfogadásának. Görgei, aki gyakorta nyíltan fordult Kossuth ellen ezt üzente az ideiglenesen kormányzóelnökké megválasztott államfőnek: „Annyit mondjon, hogy ha máskor oly fontos dolgot tenni akar, előbb legyen szíves velem közölje.”

Később sajnos Görgei aggodalmait igazolták a történelmi események, melyeknek -tudjuk- szomorú vége lett.

magyfuggnyil-mix.jpg

Szólj hozzá

történelem magyarország