2017. máj 24.

A férfi, akiből cipőt csináltak

írta: Clodovicus S. Carolus
A férfi, akiből cipőt csináltak

Az 1800-as évek közepén járunk, az igazi vad nyugaton, az amerikai vadnyugaton. Wyoming államban garázdálkodik bandájával George Parrott, vagy ahogy legendává vált: Big Nose George.

Leginkább marhákat lopnak, kisebb karavánokat fosztogatnak. Ám a hatalmas orral megáldott gazfickó fejében körvonalazódik egy nagy vonatrablás terve. De hiába az igyekezet, a sínek megrongálása, a terv kútba fullad. Menekülniük kell. A törvény emberei egy szűk kanyonig üldözik őket, ahonnan végül két rendőr meggyilkolása után elszelelnek. 10 ezer dollár vérdíjat tűznek ki a fejükre, amit később megdupláznak, de sehol nem találják a gyilkosokat. Két évig keresik a sikeres rablóbandát, s végül az alkohol segíti a hatóságokat. 1880-ban Miles Cityben egy kocsmában csípik el Nagyorrú Gyurit, aki igen ittas állapotban képtelen a menekülésre és az ellenállásra. A rövid tárgyaláson halálra ítélik, az akasztást 1881. április 2-ára tűzik ki. Ám ez a furfangos gazember Rawlins város börtönben egy bicska és homokkő segítségével felnyitja bilincsét és szökni próbál. Csakhogy a börtön előtt várakozó tömeg elkapja, s a hivatalos akasztás időpontját meg sem várva felhúzzák egy távíróoszlopra.

Igazából itt vége is lehetne a történetnek, s Nagyorrú Gyuri a feledés homályába merülne, ha a holtteste nem kerülne a városi orvos Dr. John Eugene Osborne boncasztalára.

A halott bűnöző teteméért senki nem jelentkezik. Így -mivel Dr. Osborne kísérletező kedvű fickó, aki a bizarr megoldásoktól sem riad vissza- alapos vizsgálatok alá veszi a testet. Lefűrészeli annak koponyájának tetejét, hogy megnézze, az agresszív viselkedésnek van-e látható elváltozása az agyon. Nem lát ilyet. Gipszmásolatot készít a halott fejéről, majd egy borzongató ötlete támad. Lenyúzza a halott férfi mellkasáról és két combjáról a bőrt, melyeket egy bőrfeldolgozó üzembe szállíttat azzal az utasítással, hogy készítsenek cipőt belőle. Néhány hét múlva boldogan felhúzza új lábbelijét, mely még akkor is használatban marad, amikor néhány év elteltével a dokit Wyoming állam kormányzójává választják.

S hogy mi lett a sorsa a maradéknak, vagyis azzal, ami Big Nose George-ból maradt? Egy hordóba zárták és elföldelték a doki háza mögött. Ott pihenne ma is, ha 1950 májusában nem kezdenek bele egy építkezésbe. Akkor találják meg a csontokat, s lesz afféle „híresség” a bűnözőből. Később a lefűrészelt koponyatető is előkerül. A boncoláson asszisztensként jelen lévő, akkor csupán 15 esztendős, aztán az államok első doktornőjévé vált Lillian Heath őrzi, s hamutartónak használja.

Ma már mindez csak történelem, s tárgyi emlékei ott láthatók a Carbon Megyei Múzeum vitrinjeiben. Aki arra jár, ne hagyjon ki egy efféle borzongással teli élményt.

bignose-mix.jpg

Szólj hozzá

történelem