2017. okt 13.

Egmont és az Ő nyitánya

írta: Clodovicus S. Carolus
Egmont és az Ő nyitánya

Lamoraal van Egmont (1522.11.18.-1568.06.05.) németalföldi, flamand nemes volt,

aki nemesi társaival elkeseredett küzdelmet folytatott II. Fülöp spanyol király ellen, hogy megállítsa Németalföld túlzott és erőszakos katolizálását, s elősegítse Hollandia függetlenségét. A király hiába figyelmezettet Egmont grófját, hogy hagyjon fel ebbéli törekvéseivel, végül két társával Brüsszel főterén kivégezték. Hatalmas vagyonát elkobozták és beolvasztották a királyi kincstárba. Halálhírére felkelés robbant ki, melyben csaknem 8000 embert kínoztak és ítéltek halálra a spanyol Habsburgok, ám az ennek kapcsán kitört 80 éves háború végül eltörölte hatalmukat, s utat nyitott a független Hollandia megalapításának.

E hősi küzdelem emléke 1787-ben megihlette Goethe-t, s drámai művet alkotott. 1810-ben, e mű bemutatójához komponálta Ludwig van Beethoven az Egmont-nyitányt. Zeneművét a napóleoni zsarnokság elleni tiltakozásul szánta, de a nyitány később önálló tartalmakkal új szimbólummá vált.

Így lett az 1956-os forradalom „indulója”, melynek talán a misztikus avagy aktuálisan tudatos kiválasztásán túl, prózai okai is voltak. 1956. október 23-án éjszaka, mielőtt a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai épülete ellen megkezdődtek volna a harcok, egy mobil műsorszóró kocsit telepítettek a parlamenthez. Mivel a rádió épülete, berendezése a másnapi események miatt szinte teljesen megsemmisült, így a szolgáltatást csak telefonvonalak felhasználásával lehetett biztosítani. A parlament egyik klubszobájából szereztek egy gramofont, s találtak hozzá néhány lemezt is. A Himnusz, a Szózat mellett volt néhány népdal és Beethoven Egmont-nyitánya. Végül ezt játszották le többször is Nagy Imre fontos rádióbeszédei előtt. Így vált ez a zene a magyar forradalom „hivatalos” zenei megtestesítőjévé.

A forradalom után, amikor -úgymond- visszarendeződtek a dolgok, az Állami Hangversenyzenekar 1958-as nyitókoncertjének első zeneműve Ferencsik János vezényletével Ludwig van Beethoven Egmont-nyitánya volt.

egmont.jpg

Szólj hozzá

történelem magyarország music