2017. okt 16.

A kenyér világnapja

írta: Clodovicus S. Carolus
A kenyér világnapja

-Ma van a kenyér világnapja.

       -Hm... Önmagában? Együnk hozzá egy kis pörköltet.
       - Jó. Akkor tehát ma van a kenyér pörkölttel világnapja.
       -És a savanyú?
       -Csípős almapaprika megfelel?
       -Gyühet!
       -Szóval ma van a kenyér pörkölttel és csípős almapaprikával világnapja.
       -Rendben, de valamit csak iszunk hozzá. Vagy nem?
       -Van itthon néhány doboz sör. Az jó lesz?
       -Soha rosszabbat!
       -Na, tehát: ma van a kenyér pörkölttel és csípős almapaprikával, hozzá egy dobozos sör világnapja. Mert nekünk magyaroknak ha lúd, az legyen kövér!
       -Lúd? Az nem Márton napkor van?
       -Na kuss legyen végre! Szóval ma van a kenyér világnapja. A Pékek Világszövetsége 2011-ben úgy döntött, hogy a mai napot megteszik a Kenyér Világnapjának. A kenyér a világ legfontosabb alapvető élelmiszere. Sajnos sok országban még mindig kevés van belőle, ezért az ünnepet számon tartó több mint 30 országban e napon a pékek karitatív szerepet is betöltenek. Egyúttal felhívják a figyelmet a pékek áldozatos munkájára és a kenyér fontosságára.

FIAT PANIS azaz legyen kenyér mindenkinek. Ez a jelmondat áll az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezet logójában, mely hivatal felkarolta a svájci pékek által kezdeményezett gondolatot. Itthon 2004-óta a Magyar Pékszövetség főképp gyermekotthonokat segít meg a mai napon.

S milyen pompás egyezés, hogy 1865-ben épp ezen a napon született a világhíres bánkúti búza megteremtője a külföldön is elismert növénynemesítő: Baross László.

kenyer_vilagnap_1.jpg

Szólj hozzá

izébigyók