2017. nov 12.

Vidróczki - Manson

írta: Clodovicus S. Carolus
Vidróczki - Manson

„A Vidróczki híres nyája / Csörög morog a Mátrába. Csörög morog a Mátrába, / Mert Vidróczkit nem találja!” Emígyen kezdődik az a népdal, melyet Kodály Zoltán gyűjtött az 1920-as évek végén, s melyet később a Mátrai képek című műben dolgozott fel.

De ugyan ki is volt a dalban említett Vidróczki? Az bizony egy betyár volt, de nem a Mátra, hanem inkább a palócok vidékéről. Vidróczki (más források szerint: Vidrócki, Vidrótzky) Márton 1837. november 12-én született Mónosbélen, a cselédsoron. Apja juhász volt, ő is az lett, majd katonaszökevényből betyárnak állt. A népi legenda szerint csudaszép kiállású legény volt, igen duhaj természettel. Imádták a nők, a többi legény tartott tőle. A szegényektől sosem lopott, s aki megsegítette, azt mindig meghálálta. Fegyverrel bőven el volt látva, így aztán a pandúrok is tartottak tőle. Ám mégis, kétszer sikerült elcsípniük, de mindig megszökött. Második szökése után tette át székhelyét a Mátra vidékére. Vérdíjat tűztek ki a fejére, de még így sem akadtak nyomára. Végül a bandájának egyik tagja, bizonyos Pintér Pista lőtte le, legalábbis erről számol be a korabeli sajtó. Vidróczki Marci mégsem halt meg teljesen, hiszen emlékét még ma is őrzi a népdal:

„Hallottátok-e Vidróckinak hírét? / Mikor őt a pandúrok keresték? / Nagy hirtelen kiugrott az oldalba, / - Ide gyere, kutya pandúr, halálra!”

 vidroczki-mix.jpg

Úgy tűnik, ez a nap alkalmas volt arra, hogy más, kegyetlen gyilkos is világra jöjjön. Amerikában még mindig tartja magát az a nézet, hogy a megtestesült gonosz a most 82 éves Charles Manson. Ha ennek a fickónak a rendkívül szomorú élettörténetére nézek, csak a bűnlajstromot látom: lopástól a gyilkosságig minden megtalálható benne. A hányattatott gyerekkor, a rengeteg alkohol és tudatmódosító szerek egy torz, emberhez hasonló szörnyszülöttet teremtettek, mely lény fejében saját személyiségénél sokkal borzalmasabb teremtmény, egy halálos idea született meg. A gondolat köré vallást hazudott, ami önmagában nem lett volna baj, ám reményvesztett fiatalokat hálózott be, akik Manson parancsára, sokszor vele együtt a legkegyetlenebb brutalitással gyilkoltak meg embereket.

manson3.jpg

Szerencsére mindannyiukat elfogták, s akit csak lehetett életfogytiglani börtönre ítéltek. A test ugyan bezárva, de a sokkal veszélyesebb gondolat még mindig szabadlábon. S ha mutálódva is, de újra és újra megtalálja a reményt és hitet vesztett fiatalokat.

Nyugodtan feltehetjük a kérdést. Ugyan ki az igazi felelős mindezért a pokoli széthullásért, amit most kell átélnünk? Aki mer igazi választ adni, aki ki mer állni, aki felvértezi szeretteit, környezetét a totális anarchia ellen, az mondhatja el magáról, hogy valóban tett is valamit.

Szólj hozzá

történelem izébigyók