2017. nov 13.

A képen látható férfi

írta: Clodovicus S. Carolus
A képen látható férfi

liliuokalani-and-r_-l_-stevenson-1889-520x384.jpg

A képen Hawaii utolsó királynője és egy férfi látható.
A kép alatt egy évszám - 1889. és a királynő neve mellett a férfié: R.L. Stevenson. Nem tudom miért, de rémlett valahonnan ez a Stevenson név. Mintha... de nem, nem, a gőzmozdony feltalálója Stephenson és már elhunyt mire a kis Stevenson megszületett. Aztán rájöttem: Robert Louis Stevenson írta a Kincses sziget című kalandregényt, melyet hajdan szívesen olvastam. De híres műve még a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete, ami szintén nem kerülhette el sorsát és gagyi musicalt csináltak belőle.De térjünk vissza az íróra.

1850.-ben született Skóciában. Apja mérnök volt, s azt akarta, hogy fia is az legyen. Ám az ifjú Stevenson már gyermekkorában inkább történetek kitalálásával szeretett foglalkozni. Ráadásul a TBC miatt gyakorta esett ágynak, így ez volt az egyetlen szórakozása.A jogi egyetemre jelentkezett, de már ekkor is csak az irodalom érdekelte. Végül szüleivel megszakadt kapcsolata miatt Franciaországba utazott. Ekkortól kezdett hivatásszerűen írni. Megnősült, s a súlyosbodó tüdőbetegsége miatt gyakran kellett költözniük. Végül Szamoa szigetén telepedtek le.
A Kincses sziget volt az első regénye. Folytatásokban közölték, s e mű Stevenson-t az irodalmi csúcsra juttatta. Szerencsére betegsége nem gátolta alkotói kedvét, erejét - sőt. a Dr. Jekyll és Mr. Hyde című regényének ötlete éppen egy súlyos lázroham alatt született. Jobbulása után rekordidő -10 hét- alatt írta meg, s a mitikus, izgalmas, félelmetes, időnként horrorisztikus történet óriási sikert aratott. Még ez után is lankadatlanul dolgozott, egyszerre több regényen párhuzamosan. Mikor 1894-ben a titokzatos túlvilágra költözött, két regénye is befejezetlen maradt. A sors különös fintora, hogy halálát nem az egész életét végigkísérő TBC, hanem agyvérzés okozta.

Szólj hozzá

irodalom