2017. nov 18.

Magyar ugar

írta: Clodovicus S. Carolus
Magyar ugar

Avagy: 1814-óta semmi változás?

A Bristoli születésű Richard Bright orvos és pszichológus korszakalkotó munkát végzett a vesebetegségek területén. Még ma is sok helyütt Bright-kórnak nevezik a súlyos vesegyulladást.

A fiatal doki jó barátságba keveredett a Bécsben lebzselő és pénzszóró magyar főurakkal. Néhányuk javallatára, no meg kalandvágyból utazott Magyarországra, hogy tanulmányozza az itteni viszonyokat.

Sokáig Keszthelyen, gróf Festetics I. György vendége volt. Itt tanulmányozta a Georgikont, s mindenről jegyzeteket készített - a környékbeli hegyekről, a Balatonról, a hévízi fürdőről, Keszthely társadalmáról. Élményeit egy különleges könyvben foglalta össze, melyet a 
Travels from Vienna through Lower Hungary : With some remaks on the state of Vienna during the Congress, in the year 1814.
címen jelentetett meg, s egyik díszpéldányát saját kezűleg ajánlotta kedves vendéglátójának.

E könyv végén így ír rólunk, magyarokról, mintegy összegezve mindazt, amit látott, hallott, átélt:

„Úgy látom, itt hiányzik a kedélyesség, s a közvélemény. Nincs egyetértés a lakosság között, hanem veszekedés, botrány és féltékenység akadályoz minden közjóra irányuló vállalkozást. Önzés uralkodik a gazdagok és szegények, a kicsinyek és nagyok köreiben, és gátolja egy olyan ország jólétét és fejlődését, mely versenyre kelhetne más birodalmakkal.”

Mikor is utazott erre ez az angol doki? 1814. Érdekes, azóta se nagyon változtak a dolgok. Mintha csak ma írta volna.

magyar_ugar-mix.jpg

Szólj hozzá

politika történelem magyarország