2017. dec 03.

N.R.

írta: Clodovicus S. Carolus
N.R.

A kis Giovanni Milánóban született zenész családba. A naptáron épp ez a dátum állt: 1911. december 3.

Zenei tanulmányait Olaszországban és az Egyesült Államokban végezte, de emellett mellékesen begyűjtött egy irodalmi diplomát is. Tanárai között ott találjuk Arturo Toscaninit, Alfredo Casellát, Rosario Scalerót és a magyar Reiner Frigyest is.

1937-ben kezdett tanítani a bari konzervatóriumban, s ez maradt a munkahelye halála napjáig. A tanítás mellett hihetetlen mennyiségű, stílusú, formátumú zenei művet alkotott. A skála a klasszikus balettzenétől a filmzenén át a modern jazzig terjed.

ninorota-mix.jpg

Az ötvenes évek végétől folyamatosan Giovanni munkásságát komoly szakmai elismerések, díjak fémjelezték. (Golden Globe-díj, Grammy-díj, Oscar-díj) A filmvilág tisztelettel jegyezte meg nevét: Nino Rota.
Igazi rendezőóriásokkal dolgozhatott együtt, s filmzenéi hozzájárultak a mozgóképek sikereihez. Federico Fellini, Franco Zefirelli vagy Francis Ford Coppola szerencsésnek mondhatta magát, hogy filmjeik zenei munkálatait Nino Rotara bízták.

Filmes zenei stílusa -egyébként- karakterisztikus, könnyen felismerhető. Még aki azt hiszi, sosem hallott egy Nino Rota szerzeményt sem, az is biztos lehet benne, téved. Számomra több szempontból is kedvelt a munkássága, így szeretettel ajánlom a vájt fülűeknek meghallgatásra az alábbi zenei összeállítást.

Szólj hozzá

művészet music szakma