2017. dec 12.

Jézus arca?

írta: Clodovicus S. Carolus
Jézus arca?

A Jézus ábrázolások 80 százaléka egy magas, vékony, fehér bőrű, világos szemű, barna hajú fiatal férfit mutatnak. Hm... Elég érdekes személyleírás.

Akkor kissé érthetetlen, hogy a Getsemané kertben Júdásak miért kellett külön megmutatnia a római katonáknak, hogy ki is a vezetőjük. A leírás szerint igencsak feltűnő jelenség lehetett a csapatnyi sémita rasszhoz tartozó „tengeri nép" között. Pedig közülük való volt. No várjunk csak. Ha ez így van, akkor az eddig ismert Jézus-arc egy hazugság?

jezusok.jpg

Josephus Flavius zsidó történetíró és hadvezér konkrétan beszámolt az ókori Palesztina területén élő népekről: a héberekről, filiszteusokról, zelótákról, sikáriusokról, zsidókról, stb. Általános leírást adott róluk, melyből kiderült, hogy e „tengeri népek” férfijai inkább alacsony, zömökebb testalkatú, sötétebb bőrű, rövid, fekete, göndör hajú, sötét szemű emberek voltak. Hát, Jézus elég szarul érezhette magát közöttük a kék szemével, fehér bőrével és világosbarna hosszú hajával.

Pál apostol így ír az illendő hajviseletről:
„Avagy maga a természet is nem arra tanít-é titeket, hogy ha a férfiú nagy hajat visel, csúfsága az néki?” Pál, aki magát Jézus tanítványának és odaadó hívének tartotta, így írt volna szeretett, hosszú hajú mesteréről? Kizárt dolog.

Ezekből és sok más apró jelekből kiindulva kezdett kibontakozni egy hihetőbb arc, mely tudományos alapon is megalapozottabb. Mivel DNS minta nem állt rendelkezésre, így a törvényszéki antropológiát kellett segítségül hívni. A. Midori Albert professzor asszony és Richard Neave a törvényszéki antropológia két szaktekintélye kezdett foglalkozni a kérdéssel, s lépésről lépésre felépítettek, megalkottak egy Jézus arcához nagyon hasonlító karaktert. Figyelembe vették a helyet, időt, az ókori étkezési, öltözködési szokásokat, s hogy Jézus sokáig asztalosként nehéz fizikai munkát végzett. Eredeti sémita koponyákról készítettek egy átlagos modellt, amire ráépítették az arcot. Az eredmény? Még a legkritikusabb szakértők is egyetértettek abban, hogy -bár a törvényszéki antropológia minden csínját-bínját ismerők sem képesek egy arc tökéletes rekonstrukciójára- a kapott végeredmény elfogadható, s mindenképpen közelebb áll a valósághoz. Szóval, nem egy europid típus, az biztos. Efféle arcot inkább a plázákban csoportosan üldögélő és minket figyelő új jövevények közt látok, de amazok tekintetéből erőteljesen hiányzik az a szeretet és béke, amit Jézus képviselt. Vagy valamit rosszul értelmezek?

jezusok2.jpg

Szólj hozzá

történelem művészet