2018. jan 23.

Django

írta: Clodovicus S. Carolus
Django

Jean-Baptiste vagy ahogy a világ ismeri: Django Reinhardt egy lakókocsiban született valahol Belgiumban 1910. január 23-án.

Szülei és az egész család vándorló életet éltek, a "szél gyermekei" voltak. Már egészen korán megtanult hegedűn, bendzsón és gitáron játszani, s az utóbbinak komoly virtuóza lett. A családdal beutazták Európa nyugati részét, s végül Párizs mellett telepedtek le. A párizsi mulatók egyik kedvelt muzsikusa lett, s tehetségével egy vadonatúj dzsessz irányzat a Hot Club-style szülőatyja lett.

18 esztendős volt, amikor kigyulladt a lakókocsijuk és Django súlyosan megégett. Bal kezének kisujját és gyűrűsujját többé nem használhatta. A kórházi lábadozás alatt tökéletesítette és kifejlesztette saját virtuóz gitárjátékát, melyhez elegendő volt annyi ujj, amennyi működött.

1934-ben ismerkedett meg Stéphane Grappelli hegedűssel, akivel zenekart alapított, s bemuzsikálták magukat a világhírességek közé. Szerencsére a háborút mindenki túlélte így ott folytathatták, ahol a háború kezdetén abbahagyták. Több száz remek eredeti és feldolgozott mű született egészen 1951-ig. Akkor Django visszavonult, s azon a vidéken vett házat, ahol született. 1953 tavaszán búcsúzott el e földi világtól.

Szólj hozzá

művészet music