2018. máj 11.

Münchhausen báró csodálatos utazásai

írta: Clodovicus S. Carolus
Münchhausen báró csodálatos utazásai

Gyermekkorom egyik kedvenc képregényfüzetének a Mosaic egyik lapjáról köszön vissza az ágyúgolyón utazó, kalapját vidáman lengető figura.

Ő Münchhausen báró, a kacagtató, de néha maró gúnnyal átitatott történetek mesélője, nagy kalandok és hódítások, mesébe illő hőstettek főszereplője. Történetei sokáig csak szájról szájra terjedtek, s számtalan meseszerző feldolgozta.
A hihetetlen és csodálatos utazások főhőse azonban nem a mesék világából pottyant ide, de nem ám!

Hieronymus Karl Friedrich von Münchhausen (Károly Frigyes Jeromos) báró nagyon is élő személy volt, igazi tréfamester és világfi. Mestere a vadászatnak, a párbajnak és a mesemondásnak. S jaj volt annak, akit élcelődve a szájára vett. 1720. május 11-én született Németországban (méghozzá a mesebeli Hamelin városában) - nemesi, földbirtokos családba. Az ősi birtok volt a kezdet és a vég, de közben zsoldoskatonaként megismerte az egész világot. Vitézül harcolt, Oroszországban kapitányi kinevezésig vitte. Aztán visszavonult birtokaira, hogy lovakat és vadászkutyákat tenyésszen. Barátai rendszeresen látogatták, mert csúfolódó történeteiben mindig kigúnyolt valamit vagy valakit, s a közös hahotázás örökre nyomot hagyott lelkükben.

Jó barátságba keveredett Rudolf Erich Raspe író, filozófus, jogtudóssal, s mikor emez arra kényszerült, hogy Angliába költözzön - úgy hiányoztak neki Münchhausen történetei, hogy emlékezetből lejegyzett néhányat. 1785-ben jelent meg a kis könyvecske Münchhausen tréfás kalandjai címmel, s óriási sikert aratott, több kiadást is megért. Még Németországba is eljutott és Gottfried August Bürger forradalmárnak számító német költő kiváló, szatirikus regényt alkotott belőle az akkori politikai és gazdasági viszonyok kifigurázására.

Az eredeti történetekről végül lekopott a gúnyos máz, a harsány időnként pikáns humor és szórakoztató mesékké lettek. Münchhausen - Hazug báró - Bocskor báró - Füllent báró pedig a mi Háry Jánosunkhoz hasonlóan, varázslatos ágyúgolyóján átrepült meseországba.

munchausen-mix.jpg

Szólj hozzá

történelem irodalom