2018. jún 13.

A Magyar Feltalálók Napja

írta: Clodovicus S. Carolus
A Magyar Feltalálók Napja

Világ életemben utáltam a kémiát. Már az elején elveszítettem a fonalat, s tulajdonképpen azóta sem találtam meg.

Ezért nagy bátorsággal kérdem, hogy tudja-é valaki, mi is ez a képlet?

C6H8O6 


Ez egy néha sárga, de legtöbbször fehér színű kristályos anyag, s köze van a mai naphoz (június 13.) mely a magyar feltalálók napja. Nem csigázom tovább az érdeklődést, a képlet nem takar mást, mint az aszkorbinsavat, vagyis mezei néven a C-vitamint. A napi aktualitáshoz pedig azért kapcsolódik, mert 1941-ben ezen a napon jelentette be Szent-Györgyi Albert professzor azt az eljárást, mellyel nagy C-vitamin tartalmú készítményeket lehet gyártani.


Már a 16. században rájöttek az emberek arra, hogy valaminek a hiánya bizony csúnya betegséget okoz, Ez volt a skorbut, mely egyértelműen a C-vitamin teljes elvonásakor jelentkezik. De ennek igazolására még négyszáz évet várni kellett, aztán 1920-ban el is nevezték azt a valamit C-vitaminnak. A 30-as években pedig hazánk fia képes volt izolálni, s bizonyítani annak élettani hatását, amiért -közvetetten-  egy szép Nobel-díjjal jutalmazták.

magyfelt.jpg


Szóval ma van a magyar feltalálók napja.Jómagam már régóta kísérletezgetek egy olyan szer kifejlesztéséért, mely az ostobaságot gyógyítja, de mindhiába. A butaság sajnos konstans. Ráadásul erősen fertőző. S ha még hatalom is párosul hozzá, akkor kifejezetten veszélyes. No meg, ha mohóság is kapcsolódik hozzá, akkor életveszélyessé válik. Főleg egy nép számára. De ez már egy másik történet...

Szólj hozzá

magyarország