2015. sze 21.

Buena Vista

írta: ClownPepito
Buena Vista

A Buena Vista Social Club című lemez az 1997 szeptemberi megjelenése óta számtalan díjat kapott.

Ry Cooder zenei producer válogatása volt, melyet az akkor még teljesen ismeretlen kubai zenekarral elfeledett, öreg zenészekkel közösen készített.
A rangos Rolling Stone zenei magazin „Minden idők 500 legjobb albuma” listáján a 260. helyet foglalta el, s bekerült az „1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz” válogatásába is.
Legnevesebb szerzői és világhírű előadói -a teljesség igénye nélkül- Compay Segundo, Rubén González és Ibrahim Ferrer, akik hajdan a kubai zenei élet, azon belül is a speciális jazz-salsa keverékének számító afrokubai stílusnak voltak képviselői.


Az album kétség kívül legmeghatározóbb dala Compay Segundo (eredeti nevén: Máximo Francisco Repilado Munoz) szerzeménye a Chan Chan, melynek dallamai mint a lágyan hullámzó tenger, álomba ringatóan andalítanak.

A havannai Buena Vista Social Club a negyvenes, ötvenes években élte virágkorát, amikor ténylegesen összegyűjtötte a kor legjobb kubai zenészeit. Wim Wenders 1996-ban filmet készített róla, melyben megpróbálta bemutatni az 50-es évek Kubáját, az akkor népszerűnek számító zenészeket, s igyekezett a film nyelvével celluloidszalagra festeni azt a kubai életérzést, ami mára örökre elveszett.

 

Szólj hozzá

music