2019. okt 10.

POP

írta: Clodovicus S. Carolus
POP

Sajnos már vagyok annyi éves, hogy aktívan emlékszem azokra az időkre, amikor idehaza a személyi számítógépek csúcsa a C64-es és a Spectrum gépek voltak. Akkor még csodának számítottak, hiszen a lemezről, vagy magnókazettáról betöltött játékok sokkal izgalmasabbnak bizonyultak, mint a többi, tévére köthető masinák egyszerű pingpongos játékai. Abból az időből származik Jordan Mechner és Andreas Varga játéka a Prince of Persia (POP).

Ámde a játék eredetije még ennél is régebbi, hiszen valójában Apple II. gépekre készült, méghozzá 1989 októberében. Így aztán elmondható, hogy a POP immár harminc éves! Több mint 2 millió példány talált gazdára, s megalapozta a folytatásokat, majd pedig a többi hasonló számítógépes játékok megjelenését.

 pop.jpg

A játék egyébként Perzsiában játszódik, ahol a gonosz Jaffar ragadja magához a hatalmat. Ahhoz, hogy ő lehessen a szultán, el kell vennie a hercegnőt, akinek esze ágában sincs hozzámenni. Így a csajt egy toronyba zárja, udvarlóját pedig tömlöcbe veti. A játékban mi alakítjuk az udvarlót, s egyetlen óra áll rendelkezésünkre, hogy kiszabaduljunk a rabságból, legyőzzük az ellenséget és miénk legyen a hercegnő.

Állítólag Jaffar figuráját egy valós személy, Ja’far ibn Yahya ihlette, aki kétszer is elvesztette a fejét. Először, amikor beleszeretett a hercegnőbe, másodszor pedig amikor ezért lefejezték.

Aki szeretné felidézni a POP érzést, vagy kipróbálni, milyen volt 1989-ben számítógéppel játszani, annak ide kell kattintania.

Szólj hozzá

történelem