2019. okt 17.

National Geographic

írta: Clodovicus S. Carolus
National Geographic

A National Geographic Society a világ egyik vezető nonprofit alapítványa 1888. január 13-án kezdte el működését 33 taggal, központja -azóta is- Washington.


A társaság leghíresebb, egyben második elnöke Alexander Graham Bell, a telefon feltalálója volt. A szervezet célja azóta sem változott: „A földrajzi ismeretek bővítése és terjesztése a világ kulturális és természeti értékeinek megőrzésével.”
Megalakulása után -1888. október 17-én- adták ki első füzetecskéjüket, mindössze 200 példányban, melyben még nagyon szerény formában, de rendkívül tudományos alapossággal adtak hírt a Hatalmas hóviharról. Mr Bell vágya volt, hogy ehhez a kiadványhoz minél több olvasó hozzájuthasson, ezért komoly szerkesztőbizottságot hoztak létre, ahol igyekeztek a híreket a közemberek számára is könnyen feldolgozható formába önteni, s mindezek mellé élvezhető illusztrációkat helyezni.

A National Geographic Magazine mindig az élen járt a nyomtatott média minőségi megjelenésében, elsőként ebben az újságban láthatott az olvasóközönség színes fotográfiát 1917-ben.
A magazin arculata hamar kialakult, mert már messziről jól felismerhető a széles sárga keret. Rendszeres és komoly terjesztéssel megjelenő magazinná igazából az 1900-as évektől vált. Igényességétől, színes tartalmasságától azóta sem tértek el, ezért is lehetséges, hogy mára 36 nyelven jelenik meg a világon és 37 millióan olvassák. Az összeállításról 23 tudományos és kulturális munkacsoport gondoskodik, s a cikkek között egyre inkább szerepelnek a Föld bolygó emberi pusztításáról szóló írások, melyeknek fő célja az, hogy felébresszék e bolygó lakóiban a védelmi mechanizmusokat.
„Tettekre indítani az embert, hogy őrizze meg a Földet”

ng-mix-2019.jpg

Szólj hozzá

izébigyók