2017. máj 01.

Illuminátus rend

írta: Clodovicus S. Carolus
Illuminátus rend

A Megvilágosodottak Rendje 1776. május 1-én alakult.

Alapítója és egyházfője Adam Weishaupt professzor. Hivatalosan csak rövid ideig működött, hiszen Bajorországban már 1785-ben be is tiltották.

A felvilágosodás korában egy olyan világrend felépítését tűzték ki maguk elé, melyben megszűnt volna az ember ember feletti uralma. Tagjainak szigorú erkölcsi fejlődése révén válhattak volna igazi „irányítókká", akik a bölcsesség és tudás birtokában kormányozták volna a világ folyását.

Adolf Knigge belépésével kissé változott az irány, s a titkos társaságok mintájára zártabbá vált. Közel háromezer tagja szabadkőműves páholyokban is jelen volt, így az illuminátus rend ezernyi apró pókfonállal csatlakozott a különféle társadalmi csoportokhoz.

Ám a hatalom forradalom nélküli megszerzése az egyház rosszalló pillantásaitól kísérve sosem sikerült. Vagy mégis? Léteznek összeesküvés-elméletek, melyek azt feltételezik, hogy a rend, beszüntetése után illegális, szigorúan titkos formában élt és él tovább. Félelmetes pénzügyi háttérhatalomként a világ nyilvános vezetői mögött állva súgnak, mit és hogyan cselekedjenek.

Hogy így van-e? Csak kevesen tudhatják. Talán még Martinovics Ignác sem vizionálta komolyan, hogy az illuminátusok egyszer a világ igazi urai lehetnek. Minden esetre járjunk nyitott szemmel és figyeljünk a jelekre.

illuminati_00.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók