2019. dec 31.

Néhány mondat a fekete-fehér mobilfotózásról - Na jó, nem is néhány mondat, ezért csak az olvassa el, akit tényleg érdekel

írta: Clodovicus S. Carolus
Néhány mondat a fekete-fehér mobilfotózásról - Na jó, nem is néhány mondat, ezért csak az olvassa el, akit tényleg érdekel

A hagyományos, rollfilmes fotózásnak már leáldozott. Pesten is már csak egy műhely létezik, akik komoly szinten vállalnak filmelőhívást.

A régi masinák még működnek, de a normális nyersanyag beszerzése már igen nehézkes, ráadásul marhadrága. A fotósok aztán átnyergeltek a digitális technológiák alkalmazására. De az igényszint újra csökkent, ráadásul a mobilkészülékek kamerái mögött megbújó hardver és szoftver is erősödött. Bár soha nem fogja elérni azt a minőséget, amit egy igazi Zeiss lencsés fotómasina tud, de már nem is lényeges. Épp néhány éve volt egy olyan váltás, amit a közösségi médiák generáltak. Ebben az új felfogásban épp a tökéletlenség került előtérbe. Az elrontott, rosszul fókuszált, szemcsés képek lettek menők, mert azt a tökéletességet vedlették le velük, ami egyszerűen unalmas és jellegtelen volt. Stílust adtak a képeknek, az itt és most, a megismételhetetlen pillanat izgalmát. S amikor már ez sem volt elég „rossz”, amikor a VSCO zöldes C3-as Fujifilm filtere sem tűnt elég valószínűnek, akkor beléptek a fekete-fehér képek készítésére tervezett applikációk.

Ezekben már tényleg a fotó dinamikája, a kép tárgya kerül fókuszba. Árnyékok, fények, tónusok adnak támaszt, de alapvetően a lényeg a fotóson múlik.

Csodálattal tekintek azokra, akiknek igazi istenáldotta tehetségük, „szemük” van a fotózáshoz. Mert hiába egy félmilliós masina, amit apuci vett, ha a képesség hiányzik. Lehet persze ezt is tanulni, fejleszteni, nagyon ügyes szintre eljutni, de a tehetség, akár az intelligencia: nem tanulható.

Az alábbi fotós alkalmazások mindegyike ingyenes (persze némelyiknek létezik fizetős verziója is), így aztán a folyamatos online kapcsolat mellett használva reklámok tucatjaival bombáznak minket. Kipróbálásukkor célszerű átkapcsolni offline-ra, s ha komolyak a szándékaink, akkor érdemes megvásárolni valamelyiket. Nem eget rengető összegekről van szó.

Némelyikről korábban már írtam, volt/van közöttük olyan, ami azóta is a telefonomon csücsül. Tudni kell, hogy a tesztelt alkalmazások mindegyike a kicsi, zöld robotos rendszerekre gyártódtak. Az almás készülékek nekem inkább csak a divat kategóriába tartoznak, több teszten is elhasaltak. Szenvedjen velük az, aki akar. Ráadásul sok olyan kiegészítő, ami a robotos masinákhoz ingyenes, az almásos mobiloknál fizetősek. Az általam tesztelt appoknak egyébként van „ájfonos” verziója.

No, akkor nézzük:

1. - BlackCam - Black&White Camera

blackcam.pngA legeslegelső verziója még teljesen ingyenes volt, igaz: kevesebb beállítási lehetőséggel. Szerettem, mert kezes volt. Aztán elkezdték fejleszteni, duzzasztani. Lett belőle egy ingyenes, lecsupaszított, nem túl kezes alkalmazás és egy agyontömött fizetős verzió. A legújabb példány csak a tesztelés idejéig kellett, aztán kuka. Nálam két csillag.

 

2. - Hypocam

hypocam.pngNo ez egy érdekes sztori. Eredetileg Olaszországban kezdődött a fejlesztés, aztán valamiért francia lett. Az előző progi, a BlackCam régi kódját vették alapul és azt alakították át, csiszolták sokkal jobbra. A kész felvétel -alapból- a saját fotótárába kerül. Így aztán előszörre úgy tűnik, mintha a képet el sem mentette volna. A belső tárlóban választhatjuk a további effektezés lehetőségét. A stílusok száma nem túl sok, de alapnak elég. Ha fizetünk érte, akkor bővíthetjük a csomagjaink számát, de átlagos felhasználónak elég az, ami van. Ha készen vagyunk a simításokkal, akkor a telefonunkon használt képnéző számára is elérhetővé tehetjük. Na ez a lépésé nincs leírva, s így hiszik azt a felhasználók, hogy hiába kattintgatnak, a kép nincs sehol. Pedig az olvasás tudománya -egyébként- elsajátítható. A jelenlegi verzió már nagyon jó. Négy csillag, de csak szerényen.

 

3. - Black & White Cam - Retro Filter & Vintage Photo

bw2.pngA Lux © terméke egy elég friss „hús” a piacon. Az alapelgondolás hasonló az egyes számú, BlackCam-hoz, nem túl sok, de elégséges stílusparkja van, ami kiegészül egy fényerő-kontraszt állítási lehetőséggel. Aztán slussz. Lehet, hogy van benne egy beállítási menü is, de én azt nem találtam. A képek hangulata, fényei jók, azt kapjuk, amit beállítunk, viszont a méret kicsi. Így csak tényleg nagyon hobbifotózásra jó, ráadásul a könyvtárba duplán menti a képeket. Effekttel és effekt nélkül. Beállítási lehetőségek nélkül nagyon nagy jóindulattal három csillag.

 

4. - Black and white photography

nerocam.pngKorábban NeroCam volt a neve, nekem az jobban is tetszett. Az első verzió nálam jól vizsgázott. 15 szerethető stílust lehetet választani, hozzá fényerő és kontraszt. Nem akar több lenni, ezért jó. A képméret és minőség beállítás itt is hiányzik, de alapból nálam 720x1280-as méretet produkálja, ami netes felhasználásra okés. Az új kiadásban néha betöltődési hiba lép fel, ami kissé bosszantó. Ezért, s csak ezért nagyon erős három csillag.

 

5. - Az 1998 Cam - Vintage Camera

1998cam.pngEgy kissé becsapós, mert ezt az alkalmazást elsősorban nem fekete-fehér fotózásra fejlesztették. Az 1998-as dátum jelzi azt az időpontot, amikor a fényképezőgépek gyártói már a digitális képalkotásra kezdtek alapozni. Szóval az 1998Cam a kilencvenes évek végén csúcsnak számító fotómasinák stílusát idézi meg. Pentax K1000, Polaroid 600, Leika M6, Nikon FM10, N90S ,Minolta Hi-Matic AF2 - ezek jelentették a kor csúcstechnológiáját. De ma már nem érdekes, csak a stílusok maradtak, melyek plusz hangulatot, életérzést adnak a mobillal készült fotókhoz. Az 1998 Cam - Vintage Camera app -látszólag- faék egyszerűséggel bír. A kezdetnek ez elég is lehet. Aztán „beljebb tipegve” rálelünk az 50-es effektkészletre, amit alapvetően egy időutazásnak is felfoghatunk. Bemutatja, hajdan mennyi hiba, mennyi „botlás” fordult elő a fotózáskor, mely „botlásokat” manapság szándékosan kell előállítani, hogy megszülessen a kép „retró” vagy épp „vintage” hangulata. A kis vietnami progi kikapcsolt nettel teljesen reklámmentes. Amúgy nem is próbáltam másképp. Alapból azt hisszük, csak pár beállítási lehetőséget kapunk. De ha jobban kiismerjük, akkor feltárulnak a rajtett lehetőségek. Időzített fotózás, 4:3 vagy 1:1 képformátum, fénybeszűrődés, szemcsézettség, 3d-s elmosódás. Mellettük aztán hosszan görgethetjük az egyéb effekteket, közöttük a fekete-fehér filtereket is. Lehet vele selfie-t lőni, de a videó sem okoz neki gondot, ráadásul az általunk beállított stílusban. Az 1998Cam egy jól összerakott alkalmazás. Semmi fölösleges sallang. Azt kapjuk, amit ígér, de azt tényleg. Ráadásul a fotóalkalmazás nem csak a vele készített képeket képes használni, hanem a korábban mással készült képek is behívhatók, átalakíthatók. A végeredmény sohasem egy átlagos fotó lesz, s tulajdonképpen pontosan ebben leljük meg a lényeget. Nálam öt csillag.

 

6. - InstaSweet B&W Retro

instasweet.pngMajdnem kedvencem ez a szinte ismeretlen fotós alkalmazás. 31 stílus, kiegészítve különféle fényeffektusokkal, textúrákkal, általános beállítási lehetőségekkel. Ígérete szerint a szűrőket valós időben is lehet használni, de nekem ez valamiért nem sikerült. Amúgy ezeken kívül semmi más beállítási lehetőség nincs, a képméret és a minőség gyárilag belőve, de pont jó. Csak azért négy csillag, mert valós időben nem adja be a stílusokat.

 

7. - Lenka

lenka_logo.jpgAz alkalmazás létezik almás és zöldrobotos mobilokra is. Az utóbbi platformra már nem fejlesztik tovább. A fotós app Kevin Abosch fotográfus szoros közreműködésével jött létre. Gondoltak egy merészet és a fejlesztői a Leica kompakt fényképezőgépek „motorját” vették alapul. Így aztán letisztultan csak a lényeges dolgok vannak benne. Az egyszerűségében rejlik a titka, mert csupán néhány beállítási móddal élhetünk. Az elsőnél a manuális vagy automatikus fókuszt állíthatjuk. A másodiknál a kép tónusán változtathatunk. A harmadik pedig a kontrasztot szabályozza. Fent a vakut kapcsolhatjuk, lent pedig a program belső galériájába léphetünk be. És ennyi! Minden más a fotóson múlik, ahogy annak lennie kell.

Kivételesen rendes leszek és megadom az almás telefonokra is ingyenesen tölthető verzióját. ITT

A kis zöld robotos platformra a szokásos helyről már nem tölthető. Adok egy linket, ahonnan az utolsó verzió tölthető, de a telefonon kivételesen be kell kapcsolni azt a funkciót, ami engedélyezi, hogy idegen helyről is tölthető és telepíthető legyen az app. De ha valaki nagyon parás, akkor megkér, és átküldöm neki.

Nálam már korábban is öt csillagot kapott, tartom magam ehhez. Csillagos öt csillag.

 

8. - Huawei P9 + Leica

Tudom én, hogy a mobilgyártók szinte minden nap kiadnak egy új verziószámú készüléket, de tapasztalatom szerint az ígéretek többsége kamu, vagyis csak reklámfogás. Leteszteltem egy P30-as készülékkel és az én öreg P9-es masinámmal készült fotókat. Olyan nagyon nem vágtam magam hanyatt, s nem éreztem, hogy nekem most azonnal vennem kell egy háromszor drágább mobilt csak ezért, hogy egy picivel élesebb és nagyobb látószögű kamerával ellátott készülékem legyen. Abból a pénzből veszek egy Nikont vagy egy Leica kompakt gépet, melyek ezerszer jobb képet csinálnak a P30-as kamerájánál. Meg egyébként is, épp egy olyan világban élünk, ami már annyira steril, hogy szükség van az egyéni, kicsit hibás, mégis szerethető furcsaságokra, mert attól válik igazivá.

A P9-es Leica kamerája önmagában is elegendő, de ha összekötöm egy Lenka appal, vagy egy Nero Cam-mal, akkor tökéletesen kielégítő. Csak néhány jó téma kell, hiszen úgyis az a lényeg.

 

A tesztfotókat elnézve túl nagy különbség nincs a képek között. Inkább csak a fotós appok eszközkínálatában van jelentős eltérés. Nyilván a kényelem, az egyszerűség és a kínált beállítási lehetőségek egymáshoz viszonyított aránya dönti el, kinek melyik alkalmazás jön be.

 

Ha visszagondolok arra az időszakra, amikor a Smena 8M és a Praktica fényképezőgépek voltak számomra a csodák, nosztalgikus érzés fog el. Megtanítottak arra, hogy mindig ki kell várni a megfelelő pillanatot, hiszen a nyers filmtekercs drága, az előhívás körülményes. Amúgy pedig a jó képek elkészüléséhez elég közel kell menni a témához. Ja, ezt Robert Capa mondta, de én is így gondolom.

Szólj hozzá

fotó android