2016. jan 17.

Capone

írta: Clodovicus S. Carolus
Capone

A lentebbi képen „kedvesen” mosolygó fickó Alphonse Gabriel Capone, vagy ahogyan a világ ismeri: Al Capone a „sebhelyesarcú”.

1899 január 17. napján született New York, Brooklyn negyedében nápolyi származású felmenőkkel. A nyomor hamar megtanította, hogy számára a bűn útja vezet a kétes felemelkedés felé.

Ő volt az, aki tökélyre vitte a szervezet bűnözést, melynek alapjául a korrupció szolgált. 26 évesen már önálló maffia hálózat élén tevékenykedett, „családjának” legalább 1000 tagja prostitúcióval, szeszcsempészéssel és szerencsejátékkal kereste meg a nem kevés betevőt. Pedig névjegykártyáján bútorkereskedőnek hirdette magát, ám soha nem rendelkezett bankszámlával, csekket sem írt soha, nem volt tulajdonosa háznak, autónak. Parancsára számos gyilkosságot hajtottak végre, de bármennyire is igyekezett a hatóság, ebből egyet sem sikerült rábizonyítani.
Így aztán Frank J. Wilson, a pénzügyminisztérium ügynöke 1931 októberében végül adócsalásért állíttatta bíróság elé.

Ebből hosszú ideig tartó börtön lett, ahol egészsége alaposan megromlott. Már korábban is voltak mentális problémái, a kényszerpihenés ezeket előhozta és fel is fokozta. Mire a börtönévek leteltek, Al Capone szellemi és testi roncs lett. Még nyolc év keserves kapaszkodás következett az életbe, aztán agyvérzést majd tüdőgyulladást kapott. 1947. január 25-én távozott az élők sorából, hogy a gengsztervilág legendás alakjává, a későbbi fehérgalléros bűnözők, korrupt politikusok példaképévé válhasson.

Mivel római katolikusnak mondta magát, naná, hogy pap temette, sírkövére a „Jézusom irgalmazz” feliratot vésték.

alcapone.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók