2017. jan 23.

A Török!

írta: Clodovicus S. Carolus
A Török!

Csak így hívták az ír származású magyar Kempelen Farkas sakkozógépét, mely világ körüli útja során sokakat ejtett ámulatba.

Igen kevesen tudták, hogy ember rejtőzik a szerkezetben.
Egy efféle esetet dolgozott fel Veress Pál és Gugi Sándor miniképregénye:

gugi_kempelen.jpg
Sajnos az eredeti Török Amerikában Mr Barnum a humbugkirály „múzeumában" a tűz martaléka lett.

De Kempelen Farkas -mivel sok tudományban jeleskedett- hasznosabb dolgokat is tervezett. Budapest vízellátására különleges szivattyúkat talált fel, 1788-ban mindenkit megelőzve megalkotta a világ első gőzturbináját (ez az elgondolás működteti a hőerőműveket). Tervezett vízvezetékrendszert - többek közt a schönbrunni szökőkutak is az ő alkotásai, és a Várszínház is az ő tervei alapján épült.

Az elsők között találjuk Kempelen Farkas nevét, kik az írógép megalkotásában jelentőséggel bírnak. A mi Farkasunk írógépe Mária terézia vak keresztlányának Maria Paradisnak készült 1779-ben, aki a kor énekes tehetségének számított. Sajnos a szerkezet megsemmisült, de a vele készült levelek közül kettő túlélte a századokat, s múzeumban megtekinthetők. Az egyik épp egy köszönőlevél eredetije, melynek szövege a pozsonyi újságban is megjelent, s maga Maria Paradis írta Kempelen Farkasnak:
"Tekintetes Uram! Vak tanítványát a legnagyobb boldogsággal tölti el, hogy az ön segítségével írni és olvasni tud. Talán az Ön szemében is megrezdül a könny, mialatt első levelemet olvassa, melyet az Ön gépével írtam, s amelynek kezelésére is Ön tanított meg…!” (1779. augusztus 16. Bécs)

Ahogy az sorsszerű, a mi Farkasunknak I Ferenc hatalomra jutásával leáldozott a csillaga. Megvádolták, hogy szimpatizál a Jakobinus mozgalommal, így minden anyagi forrást elzártak előle. Koldusszegényen halt meg Bécsben 1804. március 26-án.

fotor-kempelenfarkas.jpg

Szólj hozzá

történelem magyarország