2017. júl 04.

Seasick

írta: Clodovicus S. Carolus
Seasick

Végy egy légszűrő tartó doboz egy ócska Fordból, dugj át rajta egy fanyelet, erősíts rá négy húrt, egy apró erősítőt és már készen is van a hangszered.

Már csak egy jó karakternév kell, egy érdekes háttérsztori, imázs és nem elhanyagolhatóan legalább három vagonnyi tehetség, párosítva több évtizedes tapasztalattal. Steve Seasick -ragaszkodjunk e névhez- végigzenélte fiatalkorát, de a nagy áttörés sokáig váratott magára. 2006-ban történt egy szilveszteri műsorban, hogy előbb megdöbbentette majd pedig elkápráztatta közönségét. Szerencsére a történet itt nem ért véget -hja, ez nem Magyarország- beindult a szekér, s mára már igazi kult-sztárrá vált. Ahhoz persze már öreg, hogy a mai gombcsavargató, pöcköket nyomogató, magukat zenésznek hazudó hülyegyerekek manírjait átvegye. Szerencsére! Mert így szívünkben megmarad a Keruac által megörökített világ huncutul kikacsintó hobójának, aki magasról tojik a konvenciókra és a mások által felállított merev szabályrendszerekre.

 main_13.jpg

Aztán persze mindig előbújnak a fanyalgók, a kisköcsög megmondóemberek, akik életükben egy hangot se zenéltek, nem hogy színpadra jutottak volna, akik aztán -úgymond- lerántják a leplet és „aznemisúgyvót” meg „eznemisigazi” gondolkodásmóddal igyekeznek mocskolódni. Ám üzenem nekik: a Seasick féle igazi művészek le se tojják az efféléket, mert tehetségük, zenéjük, művészetük átég az efféle piszkálódásokon.

 seasick-mix.jpg

Szerintem Seasick egy olyan életformát mutat, mely sokak számára irigyelt, vagy csak megmosolyogtató. Nincs benne semmi kényszer, semmi szabály. Élni és élni hagyni. S lehetőleg vidáman szemlélni a kissé keserűbb dolgokat is. Ez a filozófia így önmagában nagyon szép, főleg ha a helyszínünk nem Magyarország, ahol lassan már a legegyszerűbb ügyekben sem értünk egyet és képesek vagyunk ezért egymás torkának ugrani, ahelyett, hogy a fontosabb, s igazán égető problémák közös -hangsúlyozom- közös megoldásán tanakodnánk.

Így aztán marad a remek blues és a belefeledkezés, hogy „mi lenne, ha...”. Ehhez a fajta zenéhez -azt hiszem- egy kicsit érettebbé kell válni, mert nem pusztán hallgatnunk, hanem éreznünk kell. Az üzenetét pedig ki-ki fordítsa le magának, ha még képes rá.

Szólj hozzá

music