2018. ápr 27.

TÁTÁ TÁTÁTÁ TITÁTI TITITI TI

írta: Clodovicus S. Carolus
TÁTÁ TÁTÁTÁ TITÁTI TITITI TI

Titá / tátitá titi tititi / tititi titá tátá tititá ti titátiti / ti tátáti / tátitátá tátáti titá tátátiti tátiti titá tátáti / titá tátá ti titáti titi tátitá titá titi / tátitáti tititi titá titátiti titá tátiti tátititi titá / tititi tátátiti tititá titátiti ti tá ti tá tá
vagyis:

 A kis Samuel egy gazdag, amerikai családba született 1791. április 27-én. Apja kongregacionalista (ez valami angolszász keresztényi irányzat, de szerintem inkább szekta féle) lelkész és a tudományokban jártas ember volt. A kisfiú szépen rajzolt, az ecsetet is jól kezelte, ezért a szülei úgy gondolták: ebből a gyerekből biztos, hogy művész lesz, méghozzá festőművész. Majd festegeti a szentképeket meg a polipkarú isteneket a szektának. A legjobb iskolába járatták, aztán elutazhatott a vén Európába, hogy tanulmányozza az európai festészetet. Később a párizsi Louvre híres képeit másolgatta, s maga is hitte: portré festő lesz.

Azt nem állítom, hogy abszolút tehetségtelen lett volna, de alkotásaiból teljes mértékben hiányzik az ihletettség, az eredetiség, az egyéni fantázia. Ma simán az egekbe emelnék, hiszen a középszerűség a nyerő. A már felnőtt és jómódban unatkozó Samuel 1832-ben végül hazatért Amerikába és a New York-i Egyetem rajztanára lett.

De!
Útközben történt valami. Valami, ami kifordította Samuel addigi életét. 
A hajóúton látott egy Charles Thomas Jackson nevű fickót, egy igazi tudóst aki a hosszú hajóút alatt bemutatta prominens utastársainak a nála lévő elektromágnest, s annak különleges képességeit. Samuel agyában a látottak hatására átkattant valami, s bár a festészetet nem hagyta el teljesen - további életét az elektromágnes ihlette találmány tökéletesítésére fordította. S hogy ne csigázzam tovább kis olvasómat, most elárulom a találmány nevét: Telegráf - vagyis a Morse-távíró. Hiszen főhősöm nem más, mint Samuel Finley Breese Morse, a távíró és az ehhez kapcsolódó Morse ABC feltalálója. A szabadalmát 1837-ben nyújtotta be, s bár az eredeti alapelv és a kódtábla kisebb-nagyobb változtatáson esett át, még ma is ezt használják.

A nemzetközi Morse kódtábla:

A · —
B — · · ·
C — · — ·
D — · ·
E ·
F · · — ·
G — — ·
H · · · ·
I · ·
J · — — —
K — · —
L · — · ·
M — —
N — ·
O — — —
P · — — ·
Q — — · —
R · — ·
S · · ·
T —
U · · —
V · · · —
W · — —
X — · · —
Y — · — —
Z — — · ·

Az egyéb jelek és számok mellé 2003-ban került be egy új karakter: @  Ennek kódja: · — — · — ·

A kódok könnyebb megjegyzésére egyébként mnemonikokat használnak, amelyek olyan mozaikszavak, melyek hangzása megegyezik az adott morse kóddal.
Pölö: B – . . . békapete.
Jó, mi?

Titititá titi tititi tátátiti titátiti titá tá!

morse-2018.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók