2018. jún 02.

Arctalan @RC

írta: Clodovicus S. Carolus
Arctalan @RC

Néhány gondolat a 18. @RC pályázattal kapcsolatban.

 

Néhány éve, amikor a zöld iskolai táblát mutató pályamű és a csodaszarvas menóra agancsai nyertek, akkor a maradék érdeklődésem is elenyészett az egész ügy iránt. Nem tartozom a körbe, Petike peeesti haveri vagy családi holdudvarába, így eszembe se jutna pályázni. Nem, nem az ötletek hiánya az ok, csak éppen értelmetlennek tartok egy olyan "versenyen" való indulást, ahol már úgyis előre leosztott kártyákkal játszanak, ráadásul a háttérben megbúvó politikai manipulációval.

Ha mégis olyan ostoba lennék és indulnék, akkor képem egy kátyút ábrázolna, ami félig megtelt vízzel, s a szennyes vízben a parlament tükröződne. Ez lenne a művészi megfogalmazás. A reálisabb, ha jogállamban élnénk, akkor csak kíméletlenül felsorolnám az összes a módszerváltás óta hatalomra jutott fejesek és baráti körének névsorát, bűneiket - természetesen nem kihagyva mindkét oldal pusztításait.

Ugyanis aki ma úgy gondolja, -mert emlékezetéből sikeresen kimosták a múltat- hogy Orbán előtt, között jobb volt, az orbitális nagy barom. Ahogyan most, úgy akkor is ment a közmilliárdok elsíbolása, a kivagyi, pökhendi lekezelés, a senkiházi haverok és a holdudvar előtérbe tolása. Csak hát a háttérben való összefonódottság miatt nem lehet nyíltan előállni a farbával. Az a néhány szánalmas civil megmozdulás csupán értelmetlen gittrágás, afféle ballibes, szivárványos fotelforradalmárok produkciója.

De egyáltalán, minek ez? Kit érdekel ez valójában? Ez is csupán a teszetosza ellenzéknek nevezett izé szánalmas próbálkozásainak egyike? Vagy épp ellenkezőleg?

Leginkább nem az szomorít el, ami a kormányoldalon történik, hanem az, ami az ellenzékin nem.

 De maradjunk a tárgynál. Az @RC már a kezdetektől fogva azon igyekezett, hogy figyelemfelhívó módon tiltakozzon a különféle társadalmi vagy politikai visszásságok, anomáliák ellen, de szerintem mindezt csupán a kirakatdemokrácia keretein belül. Nem állítom, hogy a kiállított képek fele ötlettelen lenne, de többségük elég öncélú, inkább amolyan grafikai játszadozásnak tekintendő. A díjazottak zöme a reklámszakmán belüli "ismerős, haver, rokon", akik a viszonylagos vagy nagyon is elfogadható jólétből tiltakozgatnak olyan ellen, amihez tulajdonképpen semmi közük. Nekem ez is hamis és visszatetsző. Valójában nem képviselnek senkit és semmit, számukra mindez nem más, mint játékos szórakozás, amiről azt hazudják, hogy ez az önkifejezés és a tiltakozás egy formája. Az egész olyan, mint maga az ország, amilyenné vált, eldobva a trikolort: kétszínű, hazug és érdektelen.

Akik ténylegesen teret kellene hogy kapjanak, azoknak igazából nincs erre lehetősége. Az egyre növekvő számú társadalmi periférián élők a lehullott morzsákon osztoznak. Alamizsnaként néha a hírek celeb oldalain is megemlítődnek, amikor valamilyen tragédia kapcsán néhány nevecske a saját fényezése végett tesz irányukba egy-egy apró gesztust. Pedig létezik igazi segítségnyújtás is, de azok nem kapnak plakáthelyet, mert az mind-mind csendben történik, semmi csinnadratta és tűzijáték.

Majd ha a többnyire vizuális baromkodás helyett, amit @RC plakátokon látni, valós problémákra, kíméletlen őszinteséggel hívják fel a figyelmet, akkor -szerintem- lesz értelme. Addig ez egy jómódú, unatkozó, viszonylag zártkörű társaság öncélú szórakozása.

Szólj hozzá

magyarország