2020. jan 06.

Doktorőtker

írta: Clodovicus S. Carolus
Doktorőtker

August Oetker Obernkirchenben (Alsó-Szászország), született 1862. január 6.-án. Gyógyszerésznek tanult, s nagy szerencséjére 1891-ben Bielefeldben, egy népes kisvárosban nyitott patikát. Jól ment az üzlet, de két év múlva árusítani kezdte saját gyártású sütőporát. Vették, vitték, mint a cukrot, mert az addig kapható sütőporral szemben ez teljesen szagtalan volt. Később zacskósította a terméket, s a zacskó hátoldalára süteményreceptet nyomtattatott. Óriási volt a siker.

„A minőség a legjobb recept!” Ez volt a mottója, ehhez végletekig ragaszkodott. Az 1900-as évek elejére már egy igen komoly üzem ontotta magából a Backin nevű sütőport, ellátta egész Németországot, de jutott a határon túlra is. Németországon kívül csak a Monarchia felé terjeszkedett, Bécsben épült fel a második üzem, s rendkívül rövid idő alatt népszerűvé váltak Dr. Oetker termékei. A reklámok, receptgyűjtemények és a híres világos fejes logó, melynek Johanna Kind, a tervező leánya volt a modellje, bőszen hirdették: A MINŐSÉG A LEGJOBB RECEPT!

oetker-mix.jpg

Birtokomban van egy eredeti Dr. Oetker ügynöktáska, melyet a gyár utazó ügynökei használtak, hogy terjesszék a cég termékeit. Kicsit már megviselt, de még a lemezzárja is működik.

A cég átvészelte a háborúkat, s megmaradt családi vállalkozásnak. Ma már a sütőporon kívül készítenek és forgalmaznak pudingport, zselatint, jégkrémet, mélyhűtött pizzát, melyből évente több mint nyolcmilliárd euró forgalmat generálnak.


A MINŐSÉG A LEGJOBB RECEPT!

Szólj hozzá

izébigyók