2019. már 06.

Felix Hoffmann, a kis huncut

írta: Clodovicus S. Carolus
Felix Hoffmann, a kis huncut

A fehér fűzfa porrá őrölt kérgét már az ókori egyiptomi orvosok is használták fájdalom- és lázcsillapításra. Két alapvető probléma merült fel vele kapcsolatban: rohadtul keserű íze volt és hosszabb távon iszonyatos gyomorfájdalmakat okozott. Így aztán -bár elismerték és méltatták hatékonyságát- csak nagy szükség esetén alkalmazták.

Aztán eltelt néhány száz esztendő és a Bayer gyógyszergyártó cég kémikusa, Dr Felix Hoffmann belevágott az anyag szintetikus előállításába.
C21H23NO5 a képlete annak az anyagnak, amit Hoffmann úr szintetikus módon először előállított, ám ez még nem történetünk „főhőse", mert ez az anyag nem más, mint színtiszta heroin, úgy ám! Diacetil-morfin a hivatalos neve és a Bayer a köhögés csillapítására szánta. Arról nincs adat, hogy amazt csillapította volna, de a kedélyállapoton bizonyosan javított.

A heroin szintetikus előállításának nyomvonalán született meg a másik, sokkal fontosabb, s ma már hétköznapibb anyag. Képlete: C9H8O4, hivatalos elnevezése acetylsalicylic acid. Mai nevét az Acetil kezdőbetűjéből, a szalicilsav régi nevéből (spir) és egy in toldalékból kapta. Igen, ez az anyag az Aspirin. A Bayer 1899-ben jegyeztette be és már 1903-ban piacra is dobta. Eleinte por alakban, majd 1915 után tabletta formájában.

Dr Hoffmann halála után aztán többen léptek fel azon követelésükkel, hogy az Aspirint márpedig ők szintetizálták, de igazán egyik sem tudta ezt bizonyítani. Így aztán a tudományos világ Dr Felix Hoffmannt tartja az Aspirin atyjának. Épp ma 120 évvel ezelőtt történt e gyógyszer hivatalos jegyzékbe vétele, vagyis ma van az Aspirin szülinapja.

aspirin-mix.jpg

Szólj hozzá

izébigyók