2019. sze 15.

Agatha

írta: Clodovicus S. Carolus
Agatha

Ma lenne 129 éves Sir Max Mallowan felesége. Hm? Ismerős? S ha azt mondom, hogy a „krimik koronázatlan királynője”? Na ugye! Így már ismerős!

Agatha Christie (Agatha Mary Clarissa Miller) 1890. szeptember 15-én született Angliában, Devon megye Torquay nevű településén. 66 detektívregényt és ugyanebben a témában 14 novelláskötetet írt. Megalkotta a híres belga nyomozó Hercule Poirot és a kedves, kotnyeles, de zseniális amatőr nyomozó Miss Marple figuráját.

Pályája nem indult könnyen. Első hat művét minden kiadó visszadobta, míg aztán 1920-ban az első Poirot regényt A titokzatos stylesi eset címmel végre megjelentették. Mivel Agatha egy kórházban dolgozott, mint ápoló, majd gyógyszerész, jól megismerkedett a mérgekkel, s ezt a tudást többször is beleépítette regényeibe.

A nagy elismertséget és népszerűséget harmadik megjelent regénye Az Ackroyd-gyilkosság jelentette, s innen egyenes út vezetett a csúcsig. Miss Marple figuráját talán egy kicsit önmagáról is mintázta. A kedd esti klub című regényben tűnik fel először, s őt talán egy picit jobban szerette, mint a belga urat. A két nyomozó utolsó történeteit még a második világháború alatt megírta, de bezárta egy széfbe és csak élete végén, betegségtől legyengülve adatta ki. A jó pár színdarabból igazából egy, az Egérfogó lett világhírű, melyet már több évtizede játszanak Angliában.

Amikor elege lett a krimikből, akkor Mary Westmacott álnéven romantikus regényeket is írt.

Hosszú, sikeres írói pályafutása mellett a magánélete nem volt mindig harmonikus. Mindkét férje elég kicsapongó életet élt, de egy idő után már nem foglalkozott velük. Élte a békés, angol háziasszonyok életét, miközben főzés közben a konyhában, két kavarás között véres gyilkosságokat vetett papírra. Amikor elment hozzá egy riporter, csak a cikk kedvéért ült le az írógéphez.

A Guiness Rekordok Könyve szerint Shakespeare művei és a Biblia után az Ő műveit adták ki a legtöbbször.

Itthon először 1930-ban olvashatták a hazai krimirajongók. Az ijedt szemű leány - az 1 pengős könyvek sorozatban jelent meg, Miskolczy Ernőné fordításában.

agatha_christie-mix.jpg

Szólj hozzá

irodalom