2015. ápr 13.

Funk

írta: Clodovicus S. Carolus
Funk

A mezőkövesdi Funk (Csató Adorján) a saját erejéből, tehetségéből küzdötte fel magát a rap/hip-hop hazai műfajába, hogy ott ismert és a zenei stílus meghatározó személyisége legyen.

Korábbi szárnypróbálgatásai, zenekarok, társelőadók után néhány éve végre szólóban - Funktasztikus néven- pörgeti a szavakat, s ráadásul igen őszintén, szinte szociológiai mélységekbe is belemerítve a mondanivalót.

 

A meglepően eredeti alapok és rímek, utalások csak még érdekesebbé teszik alkotásait, ahol tökéletes mértékkel lett kiszabva a zene és a szöveg aránya.

Talán Ő az egyetlen, akit még nem fertőzött meg a sztárság, aki képes volt megtartani a rap műfaj eredetiségét, az alapstílust és mondanivalót, őrizve azt a szellemiséget, amiből és amiért ez a nyolcvanas évek vége, kilencvenes évek elején kialakult. 

Az underground rap alapvetően rétegstílus, hozzátartozója egy életformának. Az átlaghallgatónak túlságosan szókimondó, hiszen gyakorta érint olyan témákat, melyekről nem illik, vagy politikai tiltás miatt nem szabad beszélni. Így a kereskedelmi és egyéb kormány-reklám-tv-adók nem sugározzák, viszont a világháló, az élő bulik jó terjesztőnek bizonyulnak, mert -talán egy kicsit alulkalibrálva- csak itthon kb. 150 ezer kifejezett rajongója van. 

A műfaj oldalhajtásai aztán már populárisabbak, de ezáltal külön is válnak az igazi underground zenétől.

Szólj hozzá

music