2015. dec 01.

A Mozi

írta: Clodovicus S. Carolus
A Mozi

Éppen akkor, amikor

Budapesten megnyitotta kapuit a Schikedanz és Herzog tervezte Szépművészeti Múzeum, Párizsban a Montmartre boulevard 5 szám alatt kitárult az Álmok Színházának bejárata - megnyílt a világ első mozija a Cinema Omnia Pathé. 1906. december elsejét mutatott a naptár.

13.jpg
A moziban 28 miniméteres Pathé Kok rendszerű filmeket vetítettek, mert akkoriban az volt a legelterjedtebb. (Ha jól tudom, másmilyen még akkor nem is volt.) 250 kényelmes férőhely, kávézó, étterem alkotta a mozi egységét. Az igazi, hivatalos megnyitót december 14-én tartották, ám addigra a mozi működése olajozottá vált. A legolcsóbb jegy fél frank volt, a legdrágább 3 frank, s mindezért a filmeket élőzene kísérte. A filmblokkokat 14-18 óra illetve 20-23:30 óra között láthatta az érdeklődő nagyérdemű. A teljes műsor péntekenként változott. Edmond Benoit-Lévy -az igazgató- mindent elkövetett, hogy a mozi már az első alkalommal tetszést arasson. Így nem is csoda, hogy az első év végén 400.000.- frank tiszta haszonnal zártak.

Hogy mi volt az első film, melyet bemutattak, azt nem sikerült kiderítenem, de bizonyára műsorra tűzték Georges Mélies: Le Voyage dans la Lune (Utazás a Holdba) című filmjét, mely bekerült a 20 század 100 leghíresebb filmjei közé. Csak finoman említem meg, hogy a polihisztor és a filmes trükkök első megalkotója, a kiváló és utolérhetetlen - Mélies is nyilas jegyű volt, hiszen 1861. december 8-án született. Ennyi!

mozimix.jpg

Szólj hozzá

történelem izébigyók