2016. jan 16.

Michelin

írta: Clodovicus S. Carolus
Michelin

Az 1800-as évek végére kialakult egy utazási komfort igény, ami magával hozta a gumiabroncsos kerék használatát.

Először John Boyd Dunlop állt elő egy lehetséges alternatívával, de az abroncs szerelhetősége igen nehézkes volt. Aztán 1891-ben a Michelin testvérek piacra dobták a könnyen szerelhető, belsőgumis abroncsot, s ezzel technikatörténelmet írtak.
Eleinte kerékpárokon alkalmazták, majd az automobilok szélesebb elterjedésével már azokon is Michelin gumik koptak. A testvérek -hogy bizonyítsák a gumijuk remek tulajdonságait- beneveztek egy Párizs-Bordeaux-Párizs autóversenyre, s bár az Éclair (azaz villám) névre keresztelt autójuknak számtalan hibája akadt, a gumik tökéletesen bírták.

Természetesen a Michelin-féle autógumi néhány esztendő alatt világkarriert futott be, mérhetetlen gazdagságot hozva André-nak és Edouard-nak.
A reklámkampány része lett a gasztronómiai kaland is, hiszen a Michelin testvérek 1900-ban kiadtak egy vörös könyvecskét, a Guide Michelin-t, melyben eleinte csak Párizs majd később Franciaország legjobb éttermeit és hoteljeit hirdették annak érdekében, hogy az autóval kirándulók bátran betérjenek oda. Aztán a könyvecske nemzetközi szinten is hihetetlenül népszerű lett, s már nem csak a vendégek, hanem a szakácsok körében is, hiszen bekerülni a kiadványba, komoly elismerésnek számított és számít azóta is. A minősítést csillagok odaítélésével fokozták, s a világon -jelenleg- alig 60 három Michelin csillagos étterem létezik. Az inspectorok, vagyis a névtelen kritikusok évente 250 éttermet járnak végig, s adományoznak, vagy épp elvesznek csillagokat. Elsősorban az új ízvilág, a forradalmian friss szakácsművészek kapnak sok csillagot, Gordon Ramsay például 16 Michelin csillaggal büszkélkedhet. A sok Michelin csillag persze nem mindig jelenti azt, hogy az az étel finom, sőt. A sznobizmus, az ostobaság, a média hatása az, ami a legtöbb esetben csillagokat hullat. Mert hiába a hangzatos elnevezés (Sound Of The Sea) a három Michelin-csillagos Fat Duck étterem kínálatában, ha a tányérra került ...izé, olyan, mint egy adag habos hányás. Inkább egy jó kis bográcsos, vörösboros marhapörkölt, friss ropogós kenyérrel, almapaprikával...

Magyarországon négy étterem kapott egy Michelin csillagot, ami igen nagy dolog, de számomra csak egyetlen olyan kulináris művész létezik, aki a legtöbb csillagot érdemli az elkészített ételremekekért: a feleségem.

michelin_mix.jpg

Szólj hozzá

izébigyók