2016. feb 10.

A zenemágus

írta: Clodovicus S. Carolus
A zenemágus

Hogyha csak azt mondom, hogy Majmok bolygója, Alien, Star trek, Rambo, Kínai negyed, Coma, Pillangó, Szörnyecskék, Poltergeist - akkor csak egy név juthat eszünkbe: Jerry Goldsmith a zeneszerző.

goldsmith_mix.jpg


1929. február 10-én született Pasadena-ban, s arról álmodozott, hogy zongoraművész lesz, aki hatalmas koncerttermekben fogja elkápráztatni játékával a nagyérdeműt. De aztán megismerkedett a híres Rózsa Miklóssal, s egyre jobban kezdte érdekelni a zeneszerzés.
Ám az első megbízatás váratott magára. Az ötvenes években a CBS társaságnál dolgozott, mint irodai alkalmazott, s a zene csak hobbi maradhatott. A rádión belül kapott kisebb megbízatásokat, aztán valaki meghallotta az egyszerű dallamok között a tehetséget. Egy új, misztikus sorozat (The Twilight Zone) zenéjének elkészítése volt az első igazi munka, ami elindította a karrier felé.
Jókor volt, jó helyen, mindig a megfelelő ajánlásokat kapta. Mire elérkeztek a 60-as évek, Jerry Goldsmith már ki sem látszik a munkából. A sorból kiemelkedik a Majmok bolygója című film teljes zenei anyaga, ami akkor igen eredetinek és különlegesnek számított.

Évtizedenként átlag negyven filmnek készítette el a zenéjét, vagy vállalt komoly szerepet a teljes zenei anyag elkészítésében. 18 alkalommal jelölték Oscar díjra, végül csak egyetlen aranyszobrocskát vihetett haza 1976 a The Omen című film muzsikájáért. A világ zeneszerzőinek 25-ös listájában többször is szerepel.

Szólj hozzá

music