2016. dec 15.

The Rockettes

írta: Clodovicus S. Carolus
The Rockettes

Az 1800-as évek végén az angol John Tiller tánctanár, koreográfus fejéből pattant ki egy olyan zenés, táncos műsor ötlete, ami kissé hasonlatos volt a párizsi Moulin Rouge és a Folies Bergère produkcióihoz, de sokkal grandiózusabb megvalósításban.

Tiller ezért csupa fiatal, kiválóan táncoló hölgyekből állította össze társulatát, s francia mintára, de azt továbbfejlesztve rendkívül látványos show műsorokat alkotott. Új elemként beépítette a stepp-táncot, s a táncosok feszes, egy vonalban történő elhelyezését. A társulat óriási sikert aratott és a Tiller's Girls beutazta Európát.

rockettes_mix.jpg

A fiatal amerikai Flo (Florenz) Ziegfeld színházi revüműsorok impresszáriójának megtetszett az új stílus és látványvilág. Tudta, hogy ez odahaza, Amerikában is nagy sikert fog aratni, s az éledező jazz-muzsikát összegyúrta a káprázatos csillogással és új táncelemekkel. A Ziegfeld Follies 1907-ben mutatkozott be a nagyközönség előtt, 1927-től saját színházában összesen 572 teltházas show műsort adott, melyekben sorra tűntek föl a kor világsztárjai. Sikere 1931-ig tartott, s Ziegfeld beírta magát az amerikai szórakoztatóipar a Broadway nagy történelemkönyvébe.


Ezenközben 1925-ben Rusell Markert elképzelései alapján St. Louis-ban megalakult a Missouri Rockets együttes, mely követendő példaként tekintett a Tiller és Ziegfeld által létrehozott társulatokra. Rusell azonban az angol klasszikus balett képviselője volt, így ezt ötvözte a modern jazz zene és revütánc elemeivel. Néhány év kellett csak, s már New Yorkban találták magukat, nevük a The Rockettes lett,s fényt, csillogást és önfeledt kikapcsolódást vittek a gazdasági csőd miatt megtépázott emberek hétköznapjaiba. Először a Fox Színház (ma ez a Rockefeller Center) aztán később az 1932. december 27-én újonnan nyílt Radio City Music Hall adott otthont a társulatnak.

Azóta is minden évben karácsony előtt 12 nappal felgördül a függöny és pazar látványt felvonultatva bemutatják a Nagy Karácsonyi Parádét. 36 kiváló táncos, csodás jelmezek, páratlan díszletek és fények, mesésen varázslatos hangulat 12 napon át naponta 2-3 előadásban.
A profizmus, az igazi karácsonyi-családi show jellemzi évről évre, s bár a műsor váza 1957 óta változatlan, mégis óriási az érdeklődés, mert igen, EZT ÍGY KELL CSINÁLNI! Az itthoni szánalmas próbálkozásokról meg nem is érdemes beszélni, mert nem a pénz, hanem a valódi szakértelem hiánya a fő probléma.

Szólj hozzá

színház művészet szakma