2016. dec 17.

A Grimm tesók

írta: Clodovicus S. Carolus
A Grimm tesók

Az eredetileg kilenc tagot számláló Grimm testvérekből kiragadott, híressé vált páros nevének említésére sokaknak csak a mesék jutnak az eszébe.

De munkájuk nem merült ki ebben. Igyekeztek az egész német mese és mondavilágot összegyűjteni. A teljes anyagot négy kötetre tervezték. Az elsőben 40 mesét terveztek, a második és harmadik kötetbe több mint 600 mondát, legendát kívántak rögzíteni, a negyedik kötet pedig a mondákat magyarázó kiegészítő leírások szerepeltek volna.

A testvérek munkamegosztása is érdekesnek mondható. A mesékkel Wilhelm foglalkozott, az anyagot az élőszó lejegyzésével állította össze, majd költői képzelettel fűszerezve, kiszínezve kerek mesévé alakította. Jakob a levéltárakat, ősi kastélyok poros könyvtárszobáit bújta, s innen igyekezett a történelmi legendák, mondák anyagát összegyűjteni - szigorúan, szárazon csak a tényekre korlátozódva. Időnként öccse is besegített, de Jakob folytonosan intette: a mondák anyagát ne kezelje meseszerűen.

A testvérpár életében csak két kötet jelent meg, s a meséknek óriási sikere lett. A mondák második kötete 1993-ban kerülhetett ki a nyomdából.

A Grimm tesók saját munkásságukról így nyilatkoztak: „A mesei inkább költői, a monda inkább történeti jellegű.”

grimm_tesok.jpg

 

Szólj hozzá

irodalom