2020. jan 02.

Köpködni szabad?

írta: Clodovicus S. Carolus
Köpködni szabad?

Általában nem. Pláne gusztustalan dolog, ha azt az utcán teszik.

De nem úgy a skóciai főváros, Edinburgh egyik terén, ahol a macskakőből kirakott, szív alakú jelzés található. Helyi szokás szerint, aki elhalad e szív mellett, egy hatalmas köpéssel emlékezik meg a valaha e helyen álló épületről és annak „lakóiról”. Ugyanis 400 éven keresztül itt állt a városi börtön, a városi tanács és a skót parlament komor épülete.

borton.jpg

A félelmetes épületben a foglyokat borzalmas kínzásoknak vetették alá, így aztán biztosan bevallották mindazt, amit csak kínzóik hallani akartak. Hamarosan a városi tanács és a parlament átköltözött egy másik épületbe, így a börtön teljes egészében elfoglalhatta a helyet. Teraszán folytak a nyilvános kivégzések. Sokak feje hónapokig rohadt a párkány fémtüskéire tűzve. Voltak olyanok, akiket egyszerűen a falhoz bilincseltek, s hagyták ott pusztulni. „Felemelő” lehetett.

1817-ben végül több befolyásos politikus, művész kérésére a börtönt lebontották. Bejáratát jelzi a Midlothian Szív, melyet a balszerencse elkerülése végett köpködnek meg. Az elnevezés a skót irodalom egyik jeles alakjától, Sir Walter Scott-tól származik, aki egyik regényében tesz említést a rémisztő börtönről. A mű címe: Midlothian Szíve.

 midlothian_szive.jpg

Egyébként is érdemes elutazni a skót fővárosba, mert ezen kívül rengeteg itt a látnivaló. Az óváros igazi időutazás vissza a középkorba. Szerencsére az utcán csordogáló, bűzlő fekália már nem jellemző, helyettük sok-sok turista testszaga érződik a szűk utcákon. A település a fesztiválok városa. Buli buli hátán. Nem véletlen, hogy London után ez a második népszerű célpont Angliában. Komoly irodalmi központnak számít, hiszen a város híres szülöttei között ott található a már említett Sir Walter Scott, Robert Louis Stevenson, Sir Arthur Conan Doyle írók neve. De ugyanitt született James Clerk Maxwell (fizikus, matematikus), Alexander Graham Bell (feltaláló), Tony Blair (volt miniszterelnök), vagy az általam szeretett színész: Sir Sean Connery. Biztos jó hely lehet. Majd mesélje el valaki, ha arra jár, mit látott.

Szólj hozzá

történelem