2019. dec 28.

Untergunther

írta: Clodovicus S. Carolus
Untergunther

A címben szereplő kifejezés nem véletlenül hasonlít az underground szóra, csak éppen szó szerinti értelemben fedi a valóságot. Az Untergunther egy igazi földalatti szervezet, s aki hirtelenjében valami negatív dologra asszociál, az ezt ne tegye.

Untergunther (Urban eXperiment - Les UX) Párizsban született, pontosabban az egész várost behálózó alagút és katakombarendszerben. Néhány fiatal megszerzett egy régi térképet, mely Párizs titkos alagútjait jelölte meg, ők pedig felfedezték ezen titokzatos utcákat. Ezen keresztül eljutottak a párizsi Panthéonba, s ha már ott voltak, belefogtak egy rendkívül különleges projektbe.

 

A Panthéont eredetileg templomnak építették, ám végül Franciaország nagyjainak temetkezési helye lett. Itt nyugszik például Voltaire, Victor Hugo, Claude Monet, Louis Pasteur és a Curie házaspár. Az 1790-ben átadott, 110 méter hosszú, 84 méter széles, 83 méter magas kereszt alakú épületben található egy óra is, mely Wagner óraként nevesült el. Az óra szerkezete valamikor az 1960-as évek elején megadta magát, s a francia örökségvédelmi hatóság nagy ívben tett rá, javítását nem tervezték.

 

Nem így az Untergunther tagjai, akik között -micsoda véletlen- akadt egy órás is - Jean-Baptiste Viot. Szóval a fiatalok a titkos katakombarendszeren át bejutottak a Panthéonba, ott könnyedén kijátszották a biztonsági rendszert, s nekiláttak megjavítani az órát. Mindezt tették úgy, hogy a teljes óraszerkezetet szétszerelték, levitték a pincében kialakított, titkos műhelybe, ahová még az intézmény internetét is bevezették. Majdnem egy esztendeig tartott a restaurálás, s a Panthéon személyzete ebből semmit sem vett észre. Végül az egyik napon arra lettek figyelmesek a múzeum látogatói, hogy az óra a pontos időt mutatja.

 untergunther-mix.jpg

A történetnek van folytatása is. A fiatalok megkeresték a hatóságokat, s beszámoltak erről a sikeres akcióról. S mi volt a hála? Bíróság elé citálták őket, az ügyész kifejezetten szigorú büntetést követelt, de a bíró alig 20 perces tárgyalás után felmentette őket. A csoport azóta is működik, tagjainak száma, összetevője ismeretlen, s a Wagner óra javítása után még vagy egy tucatnyi „jócselekedetet” hajtottak végre. Lehet, hogy idehaza is elkelne egy efféle Untergunther csoport. Nem?

Szólj hozzá

történelem izébigyók