2017. jan 28.

Colette

írta: Clodovicus S. Carolus
Colette

Sidonie-Gabrielle Colette 1873. január 28-án született Franciaországban.

Családja hétköznapinak mondható, apja adóhivatalnok. Viszont a fiatal lányról hamar kiderül, hogy kiváló érzéke van az íráshoz. 16 éves, amikor megismerkedik Henry Gauthier-Villars-ral -későbbi férjével-, aki Párizs irodalmi szalonjainak bennfentese. Húsz éves, amikor összeházasodnak, s csakhamar sorra jelennek meg „Claudine-regényei”, melyek gyakorlatilag megteremtik a pornóregény fogalmát. Könyvei hihetetlenül népszerűek, s írójuk nem is titkolja, hogy személyes élményeken alapulnak.


Néhány év múlva elválik férjétől, s már akkora sztár, hogy egyedül is boldogul. „Willy” néven sorra jelennek meg írásai; könyvek, magazinok, novella összeállítások tucatjaiban olvassák műveit.
Megnyílik előtte a varieté is, pantomimmel kísért, irodalmi leszbikus szexelőadásokat tart, természetesen óriási sikerrel.
Újabb házasság, újabb irodalmi, filmes és színházi győzelmek. A „Kóborélet” című regénye, mely folytatásokban egy magazinban jelent meg elhozta számára az elismerést: 1910-ben Goncourt-nagydíjat kapott, mely még ma is komoly irodalmi kitüntetés.


Újságíróként külön rovatai lesznek nevesebb Francia lapokban, szeretők sora fűszerezi életét.
Az első nagy háborúban önkéntes ápolónőként szerez élettapasztalatokat, de folyamatosan publikál is. Aztán válás, újabb regény, új szeretők, újabb házasság. Ekkor már a -húszas évek végén járva- eredeti néven publikál, s fokozódó csípőbetegségével küzd.


A második világháború idején megment egy zsidó származású férfit és sikerül viszonylagos nyugalomban alkotnia. 1944-ben jelenik meg Gigi című regénye, mely hozzájárul ahhoz, hogy első nőként a Goncourt Akadémia tagjává válasszák. Egy Francia írónak ez a legmagasabb elismerés.
1948-ban sorozatban jelennek meg összkiadásban művei, s még 80 évesen is publikál, miközben egész Franciaország a születésnapját ünnepli.

colette.jpg
1954-ben lép át az árnyak birodalmába, s Franciaország saját állami temetéssel tiszteleg munkásságának.
Colette „Willy” művei a nőkről szólnak, az érzékeny és érzéki, okos, finom pszichológiai érzékkel megáldott nőkről. Nyíltan ír a szexről, a szerelemről, a testi-lelki varázslatokról.

1958-ban Vincente Minnelli rendezésében, Frederick Loewe, André Previn, Alan Jay Lerner zenéjével amerikai film-musical mutatja be Gigi című regényének történéseit.

Szólj hozzá

irodalom