2017. ápr 03.

L. Howard

írta: Clodovicus S. Carolus
L. Howard

Ha azt mondom: Steiner László!?
Ismerős?


S ha azt mondom: Leslie Howard? Dereng valami? No nem a tizen- huszonévesek körében...
Steiner László szülei -a jobb élet reményében- Magyarországról vándoroltak ki Angliába. Ez a sztori akár most is történhetne, de ez az élet-mese még a 19. században esett meg. Aztán 1893. április 3-án Londonban megszületett a kis Lacika.
Eredetileg a bank-szakmát célozta meg, de az első világégés ezt a tervet is hamuvá változtatta. A világháború után testileg és lelkileg megsebesült férfi a színház felé fordult. Tehetsége nem sok volt, de lelkesedése, elegáns megjelenése, főúri kiejtése tetszett a rendezőknek, s egyre nagyobb és nagyobb szerepekben tanulhatta a színművészetet.

1920-ban költözött át Amerikába és a Broadway angol gentleman-szerepkörének első számú megformálójává vált. 10 év kellett, hogy Hollywood befogadja, s hogy a celluloid szalag megőrizze, amint George Bernard Shaw: Pygmalion című művében Higgins professzor bőrébe bújik. A kor filmes bírálói Oscar-díjjal jutalmazták.

Csak eztán jött a nagy amerikai filmeposz az Elfújta a szél megfilmesítése, mely 226 percben az Egy nemzet születése című film ellentéteként született, melyben az egyik főszereplő Ashley Wilkes megformálója volt, s mely az egész világon ismertté tette az ekkor már Leslie Howard nevet.

A II. Világháború kitörésekor hazautazott Angliába, s a rádióban Ő lett „Nagy-Britannia hangja”. Nem csak az éteren át, hanem személyesen is buzdította a katonákat, hiszen harctéri színielőadásokon is vállalt fellépéseket. 1943. június elsején épp egy efféle szereplés után repült hazafelé, amikor a német légierő lelőtte a gépet.
Snitt.
Vége felirat.

leslie_howard.jpg

Szólj hozzá

magyarország művészet szakma