2017. ápr 16.

Chaplin

írta: Clodovicus S. Carolus
Chaplin

Legelső moziélményem (Aranyláz) az Ő nevéhez kötődik, akit a mai napig a filmes világ legnagyobb alkotójának tartok.

chaplin_x.jpgCharlie Chaplin születésének pontos helyét és idejét nem ismerni, így a szóbeszéd és Chaplin néhány családi anekdotája szerint 1889. április 16. a hitelesnek tekinthető információ.

Szülei a londoni kabarék művészei voltak, ám amikor a kis Charlie apja lelépett, édesanyja teljesen összeroppant. Árvaházba került, ahol csak féltestvérére támaszkodhatott. 12 évesen már dolgozik, főleg vidám előadásokban.

23 éves, amikor Amerikába megy Arthur Stanley Jefferson társulatába, (aki később világhírű lesz a Stan és Pan filmekben - ő a sovány fickó).

Chaplin a szerződésének lejárta után Amerikában marad és a Keystone filmstúdió sztárja lesz. A második filmszerepénél születik meg Chaplin a csavargó figurája, mely végigkíséri a 65 évet átívelő pályáját.

Testvére lesz az ügynöke, s csak néhány év telik el, amikor 1917-ben -a világon elsőként- 1 millió dolláros sztárgázsiért játszik. Egy évre rá saját filmes vállalkozást indít, amihez később barátai is csatlakoznak, így megszületik az United Artists független filmstúdió, ahol Chaplin elkészítheti legjobb filmjeit (Aranyláz, Nagyvárosi fények, Modern idők)

Ám közben még leforgatja A kölyök című alkotást is Jackie Coogan-nal (aki felnőttként a 60 as évek televíziós sorozatában a The Addams Family-ben Fester-t alakította.)

Beköszönt a hangos film, de Chaplin nem tud az új technikához alkalmazkodni. A Modern idők-ben elbúcsúzik a csavargó figura, mert hozzá nem illik a hangos szó.

Utolsó -kifejezetten- Chaplines filmje A diktátor a fasizmus ellen kampányol (Hitlernek annyira tetszett, hogy háromszor is megnézte), s a hétköznapokban sem tagadja baloldali, liberális nézeteit, amit az amerikai hatóságok nem néznek túl jó szemmel. Végül Európában kell maradnia a családjával, mert kommunistának bélyegzik.

Állítása szerint roma felmenőkkel is rendelkezett, így gyakorta kiállt a cigányok jogaiért.

1967-ben készíti utolsó filmjét, (A hongkongi grófnő) melyben csak egy villanásra tűnik fel.

Az angol királynő lovaggá üti, több Oscar- és más életműdíjat is kap. 

Chaplin szerette a nőket. Főleg a nála nagyon fiatalabbakat. Több házasságából gyermekek is születtek, akik közül többen is -hiszen jó nevet kaptak- a filmiparban csinálhattak karriert.

charlie-chaplin_oona-oneill.jpg 

1977 karácsonyán 88 esztendősen búcsúzik el e földi léttől. De holtában sem hagyják: 1978-ban elrabolják koporsóját, hogy váltságdíjat követelhessenek. A rendőrség lefüleli a bandát, Chaplint újratemetik, de a sírt, csak felesége Oona O'Neill ( Eugene O’Neill lánya) halála után zárják le véglegesen 1991-ben.

 

Az Aranyláz óta nagyon sok filmet láttam már, de ma is ikonként gondolok Chaplin-re, s az, aki csaknem 90 év távlatából képes még ma is derültséget okozni, részemről örökre a zsenik közé helyezve.

 

Szólj hozzá

mókamájszter