2017. máj 30.

Christine, az első amcsi transzi

írta: Clodovicus S. Carolus
Christine, az első amcsi transzi

George William Jorgensen 1926. május 30-án született New Yorkban.

A szőke kisfiú sosem érezte magát jól a bőrében. Nem meglepő, hiszen transzszexuális(?) gondokkal küzdött. Egy kislányt bezártak egy fiú testbe. De hiába, a kor konvenciói szerint semmit nem lehetett tenni. Titkolta mindenki előtt.
1945-ben érettségizett, aztán besorozták az amerikai hadseregbe. Néhány év katonáskodás után Dániában találta meg azt az orvost, aki segíthetett rajta. Dr. Christian Hamburger -első lépésként- hormonkezelés alá vetette a fiatalembert, amitől alakja is erőteljes változásnak indult. 1952-ben egy orvoscsoport közreműködésével megkezdődtek az átalakító műtétek. Az eredmény kiváló lett, s az újjászületett George -orvosa tiszteletére- felvette a Christine nevet. A média hatalmas szenzációként kezelte az esetet, pedig efféle átalakításokat már a 20-as évektől végeztek Európában. Ám az tény, hogy az Egyesült Államokban ő volt az első, ráadásul a hormonkezelési módszert rajta próbálták kis legelőször.
1959-ben eljegyezte magát Howard Knox-al, ám házasságkötés nem lett belőle. Kérvényét elutasították arra hivatkozva, hogy két férfi nem köthet házasságot. Christine a szórakoztatóiparban talált menedéket. Ünnepelt énekes, színésznő lett, aki minden nyilvános fórumon igyekezett a transzszexualitásról - mint szőnyeg alá söpört problémáról - beszélni.
Később egyetemeken tartott előadásokat e témában, életrajzi film készült róla, dokumentumfilm e különös aberrációról, s könyvet is megjelentetett.
1989-ben, 62 esztendős korában hunyt el.

jorgensen.jpg

Szólj hozzá

izébigyók