2017. jún 10.

Zupp

írta: Clodovicus S. Carolus
Zupp

     Bib-Label Lithiated Lemon-Lime Soda! Ismerős ez az üdítőital név? Nem?

Nem is csoda, hiszen az 1929-es megalkotásától 1936-ig hívták így. Aztán átkeresztelték 7UP-ra. Az ok egyszerű volt, az italból 1948-ban véglegesen kivették a lítium-citrátot, amit ma depresszió és bipoláris zavarok kezelésére használnak.

     A szénsavas üdítőitalt eredetileg Charles Leiper Grigg találta fel, akinek ez volt a harmadik és egyben legsikeresebb fejlesztése. Saját céget is alapított rá, s a 7UP nagyon népszerű lett, mert a benne lévő lítium-citrát jótékonyan hatott a másnaposság ellen. Az átkereszteléshez nem nagyon kellett megmozgatni a fantáziát, hiszen a 7-es szám az eredeti üveg űrmértékére utalt (7 uncia) az UP pedig a buborékok felfelé történő mozgási irányát jelezte. Sokáig úgy hirdették, hogy 100%-osan természetes, aztán ezt végül a 100%-osan természetes eredetű aromával - szlogennel cserélték le. Ma már gyártási titok, hogy mi is van benne, csupán az biztos, hogy számomra érzetre cukrozott szódavíznek tűnik.

     Egy városi legenda is kapcsolódik az ital mai logójához. Állítólag Mr. Grigg albínó (pigmenthiányos) volt, s a piros pötty a szemére utal. Na ez többek közt azért is nagy marhaság, mert a piros pötty csupán a hetvenes évektől jelent meg a 7UP logójában, plusz a feltalálóról előkerült képeken nem látszik albínónak, s a korabeli leírások sem említik.

     Ma már a 7UP is a Pepsi tulajdona, s az üdítőitalnak ezerféle változatát gyártják. Amikor Magyarországon megjelent, sokáig "zupp"-ként kérték, mert már akkor is oly sokan és kiválóan bírták az angol nyelvet, mint manapság.

7uposuveg.jpg

Szólj hozzá

izébigyók