2017. jún 17.

Forer-hatás

írta: Clodovicus S. Carolus
Forer-hatás

vagyis veregessük meg a saját vállunkat

Egy kis számtan. A mai horoszkópok 12 égövi jegyéhez 12 aszcendens kapcsolható, így aztán 144 féle embertípussal számolhatunk.

A Föld nevű bolygó jelenlegi lakosságát, a 7 és fél milliárdot alapul véve kiderül, hogy egy csoportban kb. 52 millió hasonló személyiségű ember él e bolygóm, épp olyan, mint a vizsgálatot végző személy. Ezzel az információval aztán megnyugodhatunk, legyünk bármilyenek is, nem vagyunk egyedül.

Így sikerült megalkotnunk a legegyszerűbb Forer-hatást, vagyis a személyes megerősítés totális téveszméjét. Az azonos csillagjegyűek között persze akadnak apróbb hasonlóságok, de hogy személyiségük is azonos lenne, na az egy nagy humbug. Ezért is hívják a Forer-hatást néha Barnum-effektusnak. (Barnumról majd később, július ötödikén.)
Az egész móka egyébként 1948-ban kezdődött, de mielőtt röviden elmesélném, álljon itt egy személyiségteszt, melyet ki-ki maga is elvégezhet. A dolog egyszerű, olvasd el az állítást, aztán értékeld nullától ötig annak arányában - mennyire igaz Rád. A végén vonj átlagot, és kész is.

1. Szükségét érzed annak, hogy az emberek kedveljenek és csodáljanak, de te hajlamos vagy az önkritikára.

2. Személyiségednek vannak gyengeségei, de általában képes vagy az ellensúlyozásukra.

3. Számottevő kihasználatlan képességgel rendelkezel, amit még nem fordítottál előnyödre.

4. Kívülről fegyelmezettnek és önuralommal bírónak tűnsz, ám gyakran érzel aggodalmat vagy bizonytalanságot önmagadban.

5. Néha komoly kétségeid vannak afelől, hogy jó döntést hoztál-e vagy a helyes dolgot cselekedted-e.

6. Kedveled a változást és a változatosságot és elégedetlen vagy, ha kötöttségek és korlátok közé szorulsz.

7. Büszke vagy független gondolkodásodra, és nem fogadod el mások kijelentéseit kielégítő bizonyíték nélkül; nem tartod azonban bölcs dolognak önmagad túl őszinte felfedését.

8. Időnként kifelé forduló, barátságos és társaságkedvelő vagy, máskor befelé forduló, bizalmatlan és tartózkodó.

9. Egyes vágyaid megalapozatlanok.

Itt a vége! Akkor most tessék számolni. Ha 4 és 5 közé kerül a végeredmény, akkor az nagyon jó. Tökéletesen ismered magad.

 

 fer-mix.jpg

 

 

Főleg ha tudod, milyen finoman átvertek, vagyis inkább becsaptad magad. Na ez a Forer-hatás. Érzed? Ne szégyenkezz miatta, egyszerű pszichológiai trükk, melyet 1948-ban Bertram Forer talált ki és tesztelt le sok ezer egyetemistán. A tesztalanyok különféle személyiségteszteket töltöttek ki, de mindannyian a fenti jellemzést kapták, amivel nagyon elégedettek voltak. Hiába, az ember már csak ilyen. Elfogad minden olyat, ami rávonatkozóan pozitív kritikát vagy megállapítást tartalmaz, s nem veszi észre, hogy ugyanaz, nagyon is általános. Szóval az ember könnyen megvezethető. Erre épülnek a reklámok, a szekták és a politikai átverések. Érdemes figyelni egy kicsit, gondolkodni, gondolkodni és gondolkodni.

 

Szólj hozzá

izébigyók