2017. sze 29.

Belasco Theater

írta: Clodovicus S. Carolus
Belasco Theater

1907. 44. utca 111. Manhattan - New York


Megnyitja kapuit a Broadway első teátruma a Belasco Színház. Az alapító: David Belasco, aki teljesen új szemléletet vitt az egyre unalmasabb, kiábrándítóbb színházi struktúrába. Hej, de nagyon kellene Magyarországra is egy új David Belasco!

Belascot már ifjúkorától vonzotta a színház. San Franciscóban az összes színházi munkát kipróbálta, a segédkellékestől a világosítón át a színészig. Úgy ismerte a színház minden területét, mint más a saját tenyerét. Író, színházi producer, rendező lett belőle, nevéhez fűződik a Pillangókisasszony első adaptációja, melyet John Luther Long eredetileg novellának írt művéből sikerült színpadra vinnie.

Az 1900-as évek elején már ismert színházi szakembernek számít New Yorkban. Szerencsére kiváló befektetőkre talál, akiknek pénzügyi segítségével sikerül kibérelnie, majd megvásárolnia az 1902. szeptemberében átadott Stuyvesant Színház épületét, melyet álomszép stílusban és kiváló technikai újdonságokkal felújítva, átalakítva sikerül megnyitnia. A Broadway első teátruma a Belasco Színház kisebb nagyobb szünetekkel, de azóta is, azon a helyen működik. A régi stáblistákon csodálatos nagy nevek is feltűnnek, s olyan produkciók címei, melyek nem csak az egyesült államokban, hanem itt, Európában is sikert hoztak alkotóiknak.

A Belasco Színház nem csak színházművészeti szempontból, hanem színháztechnikai értelemben is legendás. Belasco tevékeny részvételével fejlesztették ki a még ma is működő szcenikai (világítási) rendszert. A díszletek és a színpadi berendezések új generációja is ebben a színházban született. A nézőtér kialakítása, díszítése pedig a művészi élmény mágikus felfokozását szolgálta.

Mindezek mellett David Belasco rendezőként is felkavarta a poshadó állóvizet. Új, friss, eredeti játékstílust vezetett be, amitől a színészi alakítások sokkal inkább realistának tűntek. Ez az új forma nagyon is bejött a közönségnek, s apró morzsáit még ma is látni itt ott, ahol még színészeket, hozzáértő színházi szakembereket és nem urambátyámokat és civil celebeket engednek a színpad közelébe.

A Belasco-t 2010-ben újították fel. A nézőtér pompáját megmentették, a technikai háttérparkot pedig a 21. század igényeinek megfelelően modernizálták. Szerencsére a romos tetőtéri lakást is, ahol David Belasco élt, a régi fényképek alapján újra, hajdani fényében láthatja a közönség.
Aki pedig oly szerencsés, hogy színészként felállhat arra a legendás színpadra, egy pillanatig gondolkodjon el a hely legendás mivoltáról, s ha a takarásban véletlenül megpillant egy szellemet - mert állítólag erre is volt példa, akkor hajtson előtte fejet.

belasco-mix.jpg

Szólj hozzá

színház