2017. nov 23.

Billy, a kölyök

írta: Clodovicus S. Carolus
Billy, a kölyök

Henry McCarty, William Antrim, William Harrison Bonney és még néhány név, mely ugyanazt a személyt jelöli: Billy. a kölyök.

1884. július 14-én lövi szíven Pat Garrett békebíró (ki korábban maga is néha a bűn útjára tévedt) a vadnyugat egyik legendás banditáját Billyt a kölyköt. A mindössze 20-22 éves fiatalember bűnlajstromát felsorolni sem könnyű. Lopás, rablás, gyilkosság. A legfőbb bűne egy seriff meggyilkolása volt. Többször elfogták, de hihetetlen kalandos és furfangos módon mindig sikerült megszöknie.

patgarrett.jpg

Hiteles életrajz nem maradt fenn, a születési dátumát is körülbelül határozták meg. Mindössze 16 éves volt, amikor részt vett egy rablásban. Menekülnie kellett. Néha kipróbálta a becsületes munkát is, de többnyire inkább a marha és lótolvajlás biztosította a megélhetést.

Egy kocsmai csetepatén gyilkossá vált, s ezzel végleg a lejtő szélére lépett. Végül a bandaháborúk szervezett felszámolásában feláldozhatóvá vált. Alapvetően ő is csak áldozat volt, egy kor, egy zavaros társadalmi állapot, s a mérhetetlen emberi mohóság áldozata.

Az egyik óla készült fényképet elég magas áron, 2,3 millió dollárért vásárolta meg egy gyűjtő. 2012-ben szerencsére sikerült restaurálni, így aztán kiderült az is, hogy a párbajhős valójában jobbkezes volt. A dagerrotípiáról az a városi legenda terjedt el, hogy a készítésekor Billy már halott volt.

billy_the_kid.jpg

Szólj hozzá

történelem