2017. dec 06.

Ahány ház, annyi Mikulás

írta: Clodovicus S. Carolus
Ahány ház, annyi Mikulás

Jultomten, Babbo Natale, Gyed Moroz, Nikolaus, Zinniklos, Sengtan Laozsen, Sinterklaas, Hoteiosho, Père Noël, Joulupukki, Father Christmas, Santa Claus.
Ahány ház, annyiféle elnevezés, mely mégis egy: Mikulás.


Ugyan ki is ez a misztikus lény, aki ennyi nép kultúrájában előfordul? Pontosan nem behatárolható, hiszen a különféle népi legendákban más-más alakban ugyancsak megjelenik. Általában nagy szakállú öregapónak ábrázolják, aki kísérőivel vagy azok nélkül járja a házakat, hogy ajándékot vagy épp szidalmat adjon át a gyermekeknek.

evan_lisi_martin_till_mig.pngA keresztény történelem szerint ő volt Mürai Szent Miklós, aki körülbelül 270-ben született Patara városában. Életének hiteles mozzanatai nem maradtak fenn, csupán néhány szívet melengető legenda, melyekben saját vagyonából támogatja a szegényeket, elesetteket, gyermekeket. Miklós gazdag családba született, felmenői is az egyház szolgálatában álltak, így nem is csoda, hogy ő is a püspöki rangig jutott. 346. december 6-án bekövetkezett halála után sokan tekintették védőszentjüknek, s a vele kapcsolatba hozható történetek gyorsan elterjedtek. A népies hagyományok között is megtalálható, s az idők folyamán lassan megszületett az a piros kabátos, nagy, fehér szakállas, kövérkés és mindig vidám mesefigura, ki hol a Lappföldön, hol a mennyországban, az északi sarkon vagy a titokzatos Mikulás birodalomban lakik, ahonnan egész évben a gyerekeket figyeli. Manók, törpék, tündérek, krampuszok segítik időnként, néha zöld, néha kék, néha mesebeli avagy történelmi alak, néha Coca-Colát szürcsölget, máskor tejet. Egyik helyen tavasszal érkezik, másik helyen az év utolsó napján, de van, ahol karácsony éjjelén lepi meg a reá várakozókat. Mi itt Európa közepén december 6-án ünnepeljük, s furcsa mód, épp ő ad ajándékot.

Hiszem, tudom, hogy legendája, varázslata még most, a mindent giccses gagyivá züllesztő 21. században is él. A gyerekek épp olyan izgalommal várják eljövetelét, mint kétszáz éve. Tiszta és ártatlan tekintetük a Mikulás pillantását kutatja, s tudják, hogy ez a misztikus lény átlát rajtuk és aprócska bűneik mellett is mindig megbocsát. Amíg ezt a hitet megőrizzük -legyünk bármely vallás hívei, vagy épp azon kívül-, addig van még remény arra, hogy: egyszer majd... és nem csak: egyszer volt.

mikimix.jpg

Szólj hozzá

izébigyók