2018. feb 19.

Lee Marvin

írta: Clodovicus S. Carolus
Lee Marvin

Még az is ismeri, aki azt hiszi, hogy nem.

„Életed első negyven évét azzal töltöd, hogy megpróbálsz bejutni ebbe a kibaszott filmiparba! Az azutáni negyven évét meg azzal, hogy megpróbálsz kijutni belőle. És amikor végre pénzt is keresel vele, már senkinek nincs rá szüksége.”

Nyilatkozta Lee Marvin az Oscar-díjas színész egyik késői interjújában.
Marvin 1924. Február 19-én született New Yorkban, ahol apja reklámszakember, édesanyja pedig szépségtanácsadó volt. Magatartása miatt nehezen találtak neki megfelelő iskolákat, míg végül belépett a hadseregbe, hogy a II. Világháború Bíbor Szívvel kitüntetett veteránja lehessen.

A háború után vízvezeték szerelőnek állt egy színházban, ahol időnként beugrott egy-egy szerepbe. Aztán irány a Broadway, majd Hollywood!
lee_marvin.jpgElső szerepét a magyar rendezőtől Benedek Lászlótól kapta a Vad című filmben. Aztán sok-sok kicsi szerep, sok nagy sztár oldalán. Szerettek vele dolgozni, mert ha háborús filmről volt szó, akkor segítő tanácsai jól jöttek a rendezőknek, kollégáknak. Egyik híres western szerepe után (The Man Who Shot Liberty Valance) bekerült a Cowboyok Dicsőségcsarnokába.

Az Oscar díját a Cat Ballou című film főszerepéért kapta 1965-ben. S csak két évet kellett várnia, hogy leghíresebb háborús filmjében John Reisman őrnagy mundérjába bújjon és a piszkos tizenkettővel végrehajtsák a nagy hadi-manővert.

Ezek után már válogathatott, mit szeretne eljátszani. Például a Cápa főszerepét azzal utasította vissza, hogy ő imád sporthorgászni és semmi kedve műcápára vadászni egy filmben. Na persze ekkoriban másfél millió dollárt keresett egy filmmel. Végül elvállalt egy kissé bugyuta western filmet (Paint Your Wagon) amiben egyszer és utoljára még énekelt is. Ezért aranylemez járt!

Magánélete is igen mozgalmas volt. Két házasság, négy gyerek és sok-sok szerető. Nagy tequilázások, sporthorgászat, kacsavadászat.

1987 augusztus 29-én csatlakozott a saipani szakaszához. Sírköve az Arlingtoni Nemzeti Sírkertben áll, melyre mindössze ennyit írtak: „Lee Marvin, az Egyesült Államok Tengerészgyalogságának őrvezetője”

Szólj hozzá

szakma