2018. ápr 15.

A Lincoln gyilkosság

írta: Clodovicus S. Carolus
A Lincoln gyilkosság

153 éve történt, hogy a Ford színházban merénylet áldozata lett az Amerikai Egyesült Államok 16. elnöke: Abraham Lincoln.

Az elkövető John Wilkes Booth, miután lelőtte az elnököt, a páholyból a színpadra ugrott. Eltörött a bokája, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy elmeneküljön. Előbb azonban még elkiáltotta magát: „Sic Semper Tyrannis” vagyis: Így jár minden zsarnok. De lehetséges, csak azt üvöltötte fájdalmában, hogy: A francba! Még ez is! Eltörött a bokám!

Minden esetre három nap múlva megtalálták és lelőtték. Összeszáradt múmiáját még mutogatták egy darabig, (képet is találtam róla valahol, de közben elvesztettem.)

Lincoln felesége előszörre, fel sem fogta, mi történt, valószínűleg édesdeden aludt az előadáson, s éppen legújabb cipőiről álmodozott. Havonta vett úgy 500 párat.

Az elnök még egy éjszakát szenvedett, aztán eltávozott az élők sorából. Az amerikaiak szemében az első három meghatározó elnökük között foglal helyet. Nagy idők közepette lett elnökké, s 1861-től 1865-ig látta el elnöki, főparancsnoki teendőit, hiszen hivatali idejére esett az amerikai polgárháború, ahol észak dél ellen küzdött a rend, a demokrácia visszaállításáért, a rabszolgaság eltörléséért. (Mellesleg Lincoln annyira nem sietett a rabszolgákat felszabadítani. Házában is szolgáltak néhányan.)

Végül Ulysses S. Grant tábornok által (ki később az U.S.A. 18. elnöke lett) a konföderáció legyőzetett, s Robert Edward Lee főparancsnok (aki civilben egyetemi rektor volt) megadta magát. Hét nappal ezután Lincoln már halott volt. Pedig az 1864-es elnökválasztáson újra Ő kapta meg a szavazatok nagyobb százalékát.

 „Ismerje meg a nép az igazságot, s biztonságban lesz az ország!”

lincoln_mix-2018.jpg

Szólj hozzá

történelem