2018. máj 09.

Ügyfélkapu - avagy a vakond nadrágja

írta: Clodovicus S. Carolus
Ügyfélkapu - avagy a vakond nadrágja

kisvakond_sm.jpgBizonyára sokan ismerik azt a kedves mesét, melyben a "kisvakond" egy szép, zsebes nadrágot szeretne. A lentől indul a sztori és hosszú-hosszú tortúra és számtalan állomáshely után végül felveheti a szép, zsebes nadrágot. Ám ez egy mese, mely abban különbözik a valóságtól, hogy a végén a jó jól jár. Az élet azonban más izgalmakat tartogat.

Ez év elejétől sok ügyet kicsiny hazánkban csak és kizárólag elektronikus úton intézhetünk. Erre találták ki az ügyfélkaput, ami hol működik, hol meg nem. Amikor épp működik, akkor is rejt paradoxonokat.

ugyfelkapu_logo2.jpg

Civil egyesületünk már több mint egy évtizede rendez nyári táborokat gyermekeknek. Mivel -sokakkal ellentétben- jogkövetőek vagyunk, minden évben engedélyeztettük a KÖJÁL-lal majd később az ÁNTSZ-el. Rém egyszerű volt a dolog. Legépeltem a kérelmet, aláírtam és személyesen bevittem a hivatalba, ahol átvételi elismervényt kaptam. Néhány hét után postai úton meg is érkezett az engedély és a dolog ezzel le is volt tudva.

De ezt ma már nem lehet, csakis és kizárólag elektronikusan, ügyfélkapu által. „Merugyefejlődésvanittenkérem!” Hát jó, legyen. Cégkapu. Regisztráció. Ám ehhez ügyfélkapus kód kell. Ügyfélkapu regisztrációhoz új személyi szükségeltetik. Ha ez nincs, márpedig speciel nekem nincs, majd csak 2019 után - már bocsánat, akkor csak személyesen az okmányirodában. Jó, legyen. Időpontkérés. Kiválasztva a megye, az iroda, ügycsoport. "Válasszon ügyet” Ám a legördülő menüben semmi sincs, így a „Tovább az időpont kiválasztásához” gombocska már nem üzemel. Szóval ez egyben a 22-es csapdája is.

ugyfelkapuuu.jpg

Összefoglalom.
Az ÁNTSZ engedélykéréshez Cégkapu regisztrált állapot kell. Ehhez Ügyfélkapu regisztrált állapot kell. Ehhez időpont kell az okmányirodába, de a honlapon eme funkció nem működik.

Akkor nem az a legegyszerűbb, hogy megírom az ÁNTSZ felé a táborozásról szóló kérelmet és azt személyesen beviszem a hivatalba, majd négy hét múlva kihozza a postás az engedélyt - ahogy az elmúlt 15 év alatt működött? A kérdés költői, de jogosságáról fölösleges lenne vitatkozni.

Szólj hozzá

magyarország