2018. jún 10.

A golyóstoll születésnapja

írta: Clodovicus S. Carolus
A golyóstoll születésnapja

Bíró (Schweiger) László József kalandos életéről több regény is született. Életpályájának íve átszeli a nagy óceánt, s Magyarországról indulva Argentínáig tart. Aztán innen indul világhódító útjára főhősünk találmánya a „Biropen”, melyet mi csak egyszerűen golyóstollnak hívunk.

A történet még 1938-ban kezdődött, amikor Bíró úr újságíróként dolgozott és munkájának részeként bement a nyomdába. A nyomdagépeket és a nyomdászok munkáját látva jött az ötlet egy olyan írószerszám megalkotására, melyből nem folyik ki könnyen a tinta és a papírra kenődve hamar megszárad. Rájött, hogy henger helyett egy aprócska golyó az, amelyik a sűrű tintát a papírra juttatja, ezért csakhamar megszületett az első prototípus, melynek szabadalmát „Pépes halmazállapotú tinta és hozzá tartozó töltő-toll” címmel jelentette be a hivatalnak. Ám továbbfejlesztésére már nem volt lehetőség. Feleségével menniük kellett, először Párizsba, ahol megismerkedtek egy kedves, Argentin fickóval, aki azt javasolta, hogy végső úti céljuk ne Amerika, hanem Argentína legyen. Csak később tudták meg, hogy az a kedves fickó nem volt más, mint Agustín Pedro Justo, a későbbi Argentin elnök.
1940-től dolgozott a golyóstoll tökéletesítésén, melynek nemzetközi szabadalmát végül 1943. június 10-én kapta meg. Hihetetlenül óriási siker lett. De tényleg! Eleinte Eterpen majd pedig Biropen néven repült a világcsúcs felé.

biro-mix_1.jpg

1944-ben az angol légierő már az Ő tollait használta. A franciák voltak az elsők, akik lecsaptak a szabadalomra és gyártási jogot vásároltak. A BIC a mai napig a legtöbb golyóstollat állítja elő a világon. Aztán a Parker is ráharapott az üzletre, s írószerszámai milliók zsebében ott lapulnak. Nekem is a kedvencem.
A golyóstoll ötletére épülve Bíró úr kitalálta a golyós dezodort, mely az 1950-es évek végétől kezdte meg karrierjét.

Bár korábban újságíróként és amatőr festőművészként dolgozott, azért még kitalálta az automata váltók ősét, egy fűthető mosógépet, mágneses motort, melyet a Japán szupervasút kifejlesztésekor használtak fel, s még néhány remek találmányt, melyek nem mindegyike valósulhatott meg, viszont alapjául szolgált más hasznos találmánynak.

Szólj hozzá

magyarország izébigyók