2018. júl 01.

Leopoldo Fregoli

írta: Clodovicus S. Carolus
Leopoldo Fregoli

Néha használunk még olyan szavakat, melyek eredetéről mit sem tudunk. Ha a fregoli szó felbukkan valahol, elsőre mindenkinek a csigás, fürdőszobában a kád fölé szerelhető szárító, vagy pedig a mindkét felét használható ruhadarab - többnyire kabát - jut eszébe. Pedig a fregoli elnevezés egy egykor híres mulattató, bűvész, átváltozó művészre utal.

Leopoldo Fregoli (1867-1936) Olaszországban, Genovában, -más forrás szerint Rómában- született. Felcseperedve egy kertészetben dolgozott. Szerencséjére behívták katonának, s Afrikába irányították. Ott, hogy katonatársait mulattassa, kitalált egy mulatságos számot, melyben néhány percenként más-más jelmezbe bújva varázsoljon kacagást a komor katonaábrázatokra. Emellett egynehány bűvésztrükkel is gazdagította repertoárját, s mikor leszerelt, már nem kellett munka után néznie, a legnevesebb színházak és orfeumok szerződtették.


Bejárta az egész világot, néhány utánzója is akadt, de a legjobban, legmulatságosabban Ő csinálta.
Amerikában egy nevesebb színházban egy újságíró képtelen volt elhinni, hogy a színpadon megjelent számtalan fellépő egy és ugyanazon személy. Csalással vádolta Fregolit, aki erre meghívta az újságírót a másnapi előadásra, de arra kérte, most a színfalak mögül nézze meg a produkcióját. Az újságíró -látva a csodás átváltozások menetét- bocsánatot kért a művésztől, s cikkében hatalmas reklámot csinált a fiatalembernek.


A hosszú kalandozások után Fregoli visszatért Olaszországba, s utolsó másfél évében már nem is vállalt fellépést.
Sírkövére e felirat került: „E kő, Leopoldo Fregoli utolsó átváltozása"

fregoli1_1.jpg

Sajnos azóta született egy fregoli-szindróma nevű betegség is, melyben szenvedő szentül meg van győződve arról, hogy rokonai, barátai valójában egyetlen személy, aki folyton maszkot és ruhát cserél, hogy őt összezavarja.

Szólj hozzá

történelem izébigyók mókamájszter